nieuws

Fluitende bruggen irriteren bewoners

bouwbreed

Fluitende bruggen irriteren bewoners

AMSTERDAM – Bewoners van een nieuwbouwwijk in Amsterdam-Osdorp maken bezwaar tegen de onlangs geplaatste voetgangersbruggen in de Valutawijk. De bruggen naar ontwerp van Michiel Cohen van architectenbureau Cepezed in Delft zijn in hun ogen lelijk, gevaarlijk en maken bij de minste zucht wind al veel lawaai. Volgens actievoerster E. Koestal is al bij geringe windkracht sprake van een hevig fluitend geluid. Cepezed ontwierp de serie van in totaal zeventien voetgangersbruggen al in 1997. Door vertraging bij de inrichting van het gebied zijn de meeste pas onlangs geplaatst. Zelf heeft hij het niet kunnen waarnemen, maar de roosters in de brugleuning werken als orgelpijpen, verklaart Cohen. Niet alle bruggen kennen het verschijnsel. Het betreft twee bruggen, waaronder de grote die de eilandjes in het park met elkaar verbindt. Juist die was aanvankelijk niet van de gewraakte leuningen voorzien. Maar onder druk van de stadsdeelraad werd het ontwerp aangepast. ‘Het is beroerd dat het fluiten zich voordoet. We weten dat zoiets soms gebeurt, alleen laat de plaats zich niet voorspellen’, aldus Cohen. Er zijn volgens hem twee oplossingen. Afwachten of natuurlijke begroeiing het verschijnsel wegneemt of de zijkanten van de bruggen voorzien van gaas. Dat kan zonder het ontwerp geweld aan te doen. Een aanpassing is onderwerp van overleg met stadsdeel Osdorp.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels