nieuws

Dun ondervloersysteem levert hoge contactgeluidisolatie

bouwbreed

rotterdam – Een ondervloersysteem dat bij 60 millimeter een isolatie van 15 dB oplevert en bij 51 millimeter nog beter isoleert. Het lijkt een sprookje, maar Unifloor Underlay Systems uit Deventer presenteerde het op de beurs VvE Info 2002 in het Ahoy’ Congrescentrum in Rotterdam. In het voorjaar van 2003 komt het op de markt.

Het systeem heet Uni Silence en is door TNO gecertificeerd, evenals het Cera Silence systeem voor keramische vloeren. Uni Silence is goed voor een contactgeluidisolatie bij vloeren in etagewoningen van minimaal 15 decibel, ongeacht de vloerbedekking. Cera Silence levert altijd een contactgeluidisolatie van 10 decibel met een vloerafwerking van natuursteen of keramische tegels. De reducties van contactgeluid zijn gemeten volgens de norm NEN 140 ofwel EN-ISO 717-2, uitgedrukt in delta Llin. Die informatie is belangrijk, want er bestaan grote verschillen tussen de waarden die producenten van systemen opgeven. Het was tot voor kort niet ongebruikelijk om de reductie in delta Lw weer te geven, maar dat leidt tot veel hogere waarden, terwijl de geluidisolatie niet beter is. De Uni Silence en Cera Silence systemen voldoen hoe dan ook aan de nieuwe eis van het Bouwbesluit per 1 januari 2003 (een contactgeluidreductie van 5 decibel voor de kale vloer).

Leidingen

De Nederlandse Stichting Geluidhinder (NSG) in Delft raadt al jaren een contactgeluidreductie van 10 decibel aan voor vloeren tussen appartementen, met vloerbedekking en al. De meeste Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) van woongebouwen nemen die waarde over. Ook bij bestaande etagewoningen zou 10 decibel een goede keus zijn. Het Uni Silence systeem is bruikbaar bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie van bestaande woongebouwen. Een Vereniging van Eigenaren zou in één klap de contactgeluidproblemen op kunnen lossen door alle vloeren van het Uni Silence systeem te voorzien.

Lekken

Het Uni Silence systeem begint met 30 millimeter dikke uitvulplaten van softboard. Per vierkante meter vloer mogen sleuven uitgespaard worden voor 2 strekkende meter leidingen. Als de leidingen het toelaten mogen de uitvulplaten 21 millimeter dik zijn. Uit de proeven bij TNO bleek dat de contactgeluidisolatie dan zelfs iets beter is. De uitvullaag past zich aan oneffenheden aan. Het maakt niet uit van welk materiaal de vloer is gemaakt. Houten planken of ruw beton zijn allebei geschikt. Bovenop het softboard komt een 30 millimeter dikke laag multipanel, platen met mes en groef, opgebouwd uit softboard en een bovenlaag van cementgebonden vezels. Tenslotte volgt de vloerbedekking, het maakt niet uit welke. Een tegelvloer vereist nog een extra laag van latexgebonden kokos en houtvezel, waarop de tegels worden gelijmd. Het Uni Silence systeem wordt droog in een late fase van de (ver)bouw aangebracht. De kans op beschadigingen is dus gering. De uitvoering vereist vakmanschap en zorgvuldigheid. Een goede contactgeluidisolatie van de vloer heeft weinig zin als de rest van de constructie geluidlekken vertoont, bijvoorbeeld bij de aansluiting van wanden. Ook de akoestiek moet goed zijn, stelt G. van den Brand, technical and sales manager bij Unifloor Underlay Systems. Een goed isolatiesysteem is belangrijk, maar zonder voorlichting over de toepassing en uitvoering blijft de kans op een teleurstelling.

Reageer op dit artikel