nieuws

De bouw en het bloemetje

bouwbreed

De bouw en het bloemetje

De parlementaire enquête bouwnijverheid is bijna afgelopen. Vrijdag 27 september vinden de laatste verhoren plaats. Het beeld is inmiddels bekend: in de voormalige Tweede-Kamerzaal achter de lange tafel – met auberginekleurig kleed – zetelen de zeven gesteven kamerleden en de griffier. Ervoor zweten de bouwers, ambtenaren en anderen die zich aan het verhoor onderwerpen. En óp de tafel prijken twee dramatische boeketten bloemen. Het gaat in het bijzonder om dit detail dat zo intrigeert, want waarom staan die daar? Moeten de bloemen vertroosting bieden voor de zich verdedigende gedaagden? Of helpen ze het selectieve geheugen op te frissen, onder het mom: zeg het met bloemen. Misschien zijn ze er neergezet om de boel wat op te fleuren, omdat Tweede-Kamerleden veel uitstralen, doch zeker geen fleurigheid. Of staan ze er omdat de camera’s draaien of, nog erger, omdat ze er gewoon altijd staan zodra er een kleedje over een tafel wordt gelegd? Dat laatste stemt tot ernstig nadenken, want dan zou er sprake zijn van automatisme, van een gewoonte. Misschien wel een verkeerd ingeslopen gewoonte, onnadenkend. Weg die bloemen, hoe aardig ook. Ze slaan in dit geval als een tang op een varken en beogen zeker niet wat de parlementaire enquêtecommissie juist wil bereiken: het doorbreken van ingeslopen gewoonten.

Reageer op dit artikel