nieuws

Britse bouwers blijven goed draaien

bouwbreed

Britse bouwers blijven goed draaien

londen – Veertig procent meer winst bij Persimmon, de grootste Britse woningontwikkelaar. Iets minder, maar nog altijd 30 procent meer winst bij Wilson Bowden en ook eindelijk weer zwarte cijfers bij Laing’s woningdivisie. De markt voor de ontwikkelaars van private woningprojecten in Groot-Brittannië vertoont geen enkel teken van slechtere tijden. In het eerste halfjaar maakte Persimmon een winst van 178 miljoen euro, dat was 110 miljoen in de vergelijkbare periode van 2001. De omzet aan verkochte woningen kwam uit op ruim 1,3 miljard, ruim 17 procent hoger. Mede door de overname van concurrent Beazer in maart 2001 is het aantal op te leveren huizen opgevoerd van 7000 vorig jaar naar 12.500 dit jaar. Wilson Bowden kon eveneens profiteren van de nog altijd toenemende huizenprijzen en de gunstige markt. Hier ging de halfjaarwinst omhoog van 94 miljoen naar 122 miljoen euro. De omzet steeg met 28 procent naar 720 miljoen. Bowden, dat zich sinds kort meer richt op dure appartementen en grotere woningen, meldt verder dat de gemiddelde verkoopprijs van de door hem gebouwde woningen met 25 procent is toegenomen tot 310.000 euro. Volgens algemeen directeur D. Wilson ‘kan de prijsstijging niet veel langer in dit hoge tempo doorgaan’. Door de aanhoudend sterke vraag verwacht hij echter weinig problemen voor de omzet en winstvorming. John Laing kon weer winst maken. Over de eerste zes maanden kwam de winst uit op 21,6 miljoen tegen een verlies van 79 miljoen euro in 2001.

Reageer op dit artikel