nieuws

Brits energiebedrijf zet hoofdkantoor in het zonnetje

bouwbreed Premium

den haag – Het Britse energiebedrijf TXU laat de zes verdiepingen van het nieuwe hoofdkantoor in Ipswich voorzien van 78.000 zonnecellen van BP Solar. Die leveren in totaal ruim 200 kilowatt aan elektriciteit oftewel zoín 10 procent van de maximaal benodigde energie van het gebouw. In AustraliÎ wordt intussen hard gewerkt aan de grootste zonne-energiecentrale ter wereld.

De cellen zijn ondergebracht in glazen panelen. Deze doen dienst als alternatieve bekledingsmaterialen voort het dak en de gevel. Na de oplevering in december komen ongeveer duizend mensen in het pand te werken. De duurzame energievoorziening maakt gebruik van verschillende soorten fotovoltaÔsche cellen, die geleverd worden in varianten voor de gevel en typen die onderdeel uitmaken van het atrium. De montage gebeurt aan de hand van een standaard vliesgevelsysteem. BP Solar levert verder zeshonderd standaardlaminaten die op de dakcentrales worden bevestigd en op de ëlege plekkení van het dak. De zonnecellen worden onder meer op de zuidelijke gevel aangebracht, op de spanpanelen en op het dak van het atrium.

Solar Tower

In het Australische Tapio Station wordt intussen de bouw van de ëEnviroMission Solar Towerí voorbereidt. Het bouwwerk zal ruim 1 kilometer in de lucht steken en moet het zonlicht omzetten in om en nabij 200 megawatt elektriciteit. De investering beloopt zoín 452 miljoen euro. Het ontwerp voor de centrale stamt uit de vroege jaren tachtig. Volgens het plan verhit de zon via een collector een grote hoeveelheid lucht. Die stijgt omhoog en veroorzaakt zo trek, die in de toren een turbine in gang zet. Het prototype van dit systeem wekte 15.000 uur lang, verdeeld over zeven jaar, 50 kilowatt elektriciteit op. De benodigde toren stak 197 meter in de lucht en verzamelde met een collector van 240 meter in diameter zonne-energie. De collector voor de voorgenomen toren is vijf kilometer in doorsnee en bestaat uit een flauw oplopende dakachtige constructie met semi-transparante kunststof platen. Die zijn om de 6 meter op stalen palen gemonteerd. De ëbeglazingí zit in in een frame met een ondersteuning en heeft een dikte van 4 millimeter..

Turbine

De toren is van gewapend beton. De voet heeft een wanddikte van 1 meter; de wanddikte van de top bedraagt 25 centimeter. De constructie moet een oplossing zien te vinden voor het verlies aan rondheid waaronder veel hoge cilindrische constructies lijden. In de toren worden op een hoogte van 280, 460, 600, 730, 860 en 990 meter verstevigingen aangebracht, die tevens als platform dienst doen. Deze constructies verminderen de trek met een kleine 2 procent. Het oorspronkelijke plan schreef een turbine voor met een diameter van 90 meter, die met een horizontale propeller met twaalf lichtmetalen bladen 200 megawatt opwekt. Initiatiefnemer EnviroMission gebruikt daarentegen 32 kleine verticale turbines van 6,5 megawatt. De turbines staan op de plaats waar de collector de toren raakt. EnviroMission wil met de installatie optreden als concurrent van de andere Australische (duurzame-) elektriciteitproducenten.

Reageer op dit artikel