nieuws

Bos chanteerde Koop Tjuchem niet

bouwbreed

den haag – Na zijn ontslag bij Koop Tjuchem heeft Ad Bos zijn voormalige werkgever niet geprobeerd te chanteren door te dreigen de schaduwboekhouding naar buiten te brengen.

Dat meldde de klokkenluider, onder ede, bij het begin van zijn tweede verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Bos had wel een verklaring voor de recente beschuldiging in zijn richting van advocaat Roelink van Koop Tjuchem. Bos heeft namelijk zijn kennis van de schaduwboekhouding wel ingebracht bij zijn ontslagprocedure voor de kantonrechter in het najaar van 1998. Hij wilde op grond daarvan in aanmerking te komen voor een stevige formule. De rechter kende hem in de zogenaamde kantonrechtersformule, waarmee de ontslagvergoeding wordt vastgesteld, een correctiefactor toe van 0,5. Dat betekent dat de rechter Bos zelf medeschuldig achtte aan zijn ontslag. Bij een neutraal ontslag staat de correctiefactor op 1. Als de werkgever een hoge verwijtbaar heeft, kan de factor een veelvoud daarvan zijn. Bos mikte volgens eigen zeggen bij zijn ontslag op een factor van 6, die vermenigvuldigd met 310.000 gulden op een totale ontslagvergoeding van bijna 2 miljoen gulden zou neerkomen. Het bedrag van 310.000 gulden is gebaseerd op Bos’ bruto maandsalaris vermenigvuldigd met het aantal dienstjaren, waarbij dienstjaren na het veertigste levensjaar zwaarder tellen en na het vijftigste levensjaar nog weer zwaarder. Bos kreeg uiteindelijk 155.000 gulden mee.

Reageer op dit artikel