nieuws

Borghouts en Spaargaren voor enquÍtecommissie

bouwbreed

den haag – Oud-topman bij Justitie en huidig commissaris van de koningin van Noord-Holland, H. Borghouts, verschijnt vrijdag voor de parlementaire enquÍtecommissie. Ook adjunct-directeur J. Spaargaren van Koop Tjuchem wordt dan verwacht.

Borghouts was op 2 juli 2001 secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en als zodanig aanwezig bij een periodiek overleg met toenmalig minister Korthals en procureur-generaal De Wijkerslooth. In een gesprek over de moordzaak-Vaatstra stelde De Wijkerslooth naar eigen zeggen Korthals op de hoogte van de op handen zijnde schikking in de Schipholspoortunnelzaak. De minister heeft later dat jaar in de Tweede Kamer ontkend dat hij van de schikking wist. Het achterhouden van informatie wordt in het parlement als onaanvaardbaar beschouwd. Borghouts moet ophelderen of de minister heeft gelogen over het tijdstip dat hij van de schikking afwist. Behalve Borghouts worden ook J. Hartjes en A. Hagdorn vrijdag gehoord inzake de fraudekwestie Schipholspoortunnel. Hagdorn is bedrijfsjurist van de Nederlandse Spoorwegen en was destijds betrokken bij het opstellen van een draaiboek voor de schikking. Hartjes is de voormalig persofficier van het openbaar ministerie van justitie in Haarlem. Hij heeft mogelijk gelekt naar pers dat de fraudezaak geschikt zou worden. Spaargaren van Koop Tjuchem en J. van Velden, adjunct-directeur van NBM Noord West, worden gehoord over de schaduwboekhoudingen die hun bedrijven er op nahielden. Spaargaren haalde eerder de woede van de commissie op de hals door niet te verschijnen.

Reageer op dit artikel