nieuws

Afschaffen spaarloonregeling gaat wellicht toch niet door

bouwbreed Premium

Van onze parlementaire redactie den haag – Het afschaffen van het spaarloon staat op de tocht. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer blijken twee van de drie coalitiepartijen in elk geval voor behoud ervan, of voor een invoering van een variant.

CDA-voorzitter M. Verhagen kwam, overigens evenals oppositiecollega J. van Nieuwenhoven (PvdA), met een alternatief plan voor de spaarloonregeling. Vandaag wordt daartoe waarschijnlijk een concreet voorstel ingediend. De SP rekende voor dat afschaffing van het spaarloon drie miljoen Nederlanders 300 miljoen euro per jaar kosten. ‘Beter is dat iedereen evenveel belastingaftrek krijgt’, aldus Marijnissen. H. Wijnschenk, de nieuwe lijsttrekker van de LPF, vindt afschaffing van het spaarloon geen goed idee, maar is wel voor enkele wijzigingen. In plaats van een eigen voorstel, diende zijn partij de aanpassingen in bij coalitiepartner CDA. De derde regeringspartij, VVD, repte overigens niet over het afschaffen van de regeling. Een meerderheid van de Tweede Kamer was erg bezorgd over het dreigend verlies aan koopkracht. De oppositiepartijen kwamen met alternatieve plannen om naast de koopkracht ook de leefbaarheid te vergroten. De PvdA stelde voor om daartoe het Kwartje van Kok terug te geven via het nieuw op te richten Fonds voor leefbaarheid en mobiliteit. ‘Daaruit kunnen de projecten die nu door het kabinet geschrapt worden gefinancierd worden’, aldus Van den Nieuwenhoven.

Reageer op dit artikel