nieuws

Zender en ontvanger vervangen draad in chips

bouwbreed

den haag – De nieuwe generatie supersnelle chips wordt te groot en dat hindert de functies. De bedrading erin vormt het grootste probleem. Onderzoekers van de universiteit van Florida proberen deze te omzeilen door de onderdelen van een chip ter grootte van een vingernagel draadloos met elkaar te laten communiceren.

De snelste chips die de markt momenteel biedt zoals die bijvoorbeeld zijn verwerkt in de Pentium 4 werken op een snelheid van 2 gigahertz. Op niet al te lange termijn denken de fabrikanten chips te kunnen leveren die op een snelheid van 20 gigahertz draaien en zo 20 miljard berekeningen per seconden kunnen doen. Door de hogere snelheid neemt de omvang van de chip toe. De huidige chip beslaat om en nabij een vierkante centimeter. De supersnelle chips zullen 2 of 3 centimeter in het vierkant meten. Maar hoe groter de chip, hoe moeilijker het wordt om de miljoenen schakelingen tijdig van de benodigde gegevens te voorzien. De bedrading vertraagt het gegevensverkeer. De vertraging wordt afgemeten aan het zogeheten kloksignaal. Dat synchroniseert de processen die zich in de chip afspelen. Het signaal moet alle delen van de chip op hetzelfde moment bereiken. Een centrale radiozender kan alle delen van de chip op hetzelfde moment bereiken. De schakelingen ontvangen het kloksignaal via een antenne.

Overbruggen

De onderzoekers slaagden erin met een zender en een ontvanger een afstand van 5,6 millimeter te overbruggen. Daarmee is bewezen dat de techniek naar behoren werkt. De toepassingen van deze techniek blijven niet beperkt tot het regelen van processen in een grotere chip. Radiochips kunnen bijvoorbeeld draagbare elektronische apparatuur als schoot- en palmcomputers en mobiele telefoons met elkaar verbinden. Deze ‘radiochips’ kunnen bijvoorbeeld ook als sensor fungeren. De Amerikaanse Semiconductor Research Corporation financiert het vijf jaar durend onderzoek met ruim 1,5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel