nieuws

Politiebureau lek door verkeerde samenstelling beton met kleurstof

bouwbreed

vaals – Een verkeerde samenstelling van beton in combinatie met een kleurstof is de oorzaak van betonrot in het nieuwe politiebureau in Vaals. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat Intron uitvoerde naar problemen met afbrokkelend beton en lekkages in het politiebureau, dat in 1995 werd opgeleverd.

Zandzakken op het dak van het gebouw voorkomen het opwaaien van het zeil, dat op zijn beurt verdere lekkages moet voorkomen. Volgens politiewoordvoerder J. Jaminon was dat weliswaar niet de mooiste, maar wel de goedkoopste en snelste manier om het hemelwater buiten te houden. Het politiebureau vertoonde na enkele jaren jaar al gebreken aan het beton. In 1999 kreeg Jaminon het vermoeden dat het beton niet deugde. Omdat de politie destijds met de Heerlense aannemer Van Zandvoort geen overeenstemming kon bereiken over de kosten van de herstelwerkzaamheden, werd Intron gevraagd te onderzoeken wat de oorzaak was van de gebreken. Jaminon: ‘Uit het onderzoek blijkt dat de samenstelling van het beton niet goed is. Het mengsel bevat onder andere een Duitse steen als vulsel. In combinatie met de toegevoegde kleurstof voldoet het beton niet aan de gestelde eis van een B25 kwaliteit.’

Loopstraten

Het grootste probleem van het mengsel is de poreusheid, waardoor de onderliggende wapening kan roesten. ‘Doordat bovendien het dak van de loopstraten van beton is, dringt het water door tot het interieur en loopt het langs de profielen naar beneden’, aldus Jaminon. Behalve het dak zijn ook de gevels en vloeren van het betonmengsel gemaakt. De omvang van de schade is volgens de politiewoordvoerder moeilijk te bepalen. ‘Als je uitgaat van sloop en nieuwbouw, ben je een stuk verder van huis dan wanneer een nieuwe coating wordt aangebracht die het bestaande beton beschermt.’

Onderhands

In 1999 zag het er even naar uit dat de politie de zaak bij de Raad van Arbitrage aanhangig zou maken. ‘We hebben toen uiteindelijk besloten de zaak onderhands te regelen.’ Dat dat vooralsnog niet erg gelukt is, wijt Jaminon aan voor de hand liggende tegengestelde belangen. Toch spreekt hij de hoop uit de zaak voor de komende winter rond te hebben. ‘En als dat niet lukt, kunnen we altijd nog naar de Raad van Arbitrage’, besluit Jaminon. Aannemersbedrijf Van Zandvoort bv en ir. Wiel Arets architect & associates waren vanwege de bouwvak niet bereikbaar.

Reageer op dit artikel