nieuws

Onderzoek naar bezwijken dak sporthal

bouwbreed Premium

roosendaal – Bij de instorting van sport- en evenementenhal Leijsdream in Roosendaal zouden veel doden en gewonden gevallen kunnen zijn, als er toevallig tijdens de wolkbreuk van maandag 5 augustus een evenement had plaatsgevonden. Toch wordt er alleen een onderzoek gehouden in opdracht van de schadeverzekering. De gemeente wacht de uitkomst daarvan af.

Volgens voorlichtster Hollestelle van de gemeente Roosendaal leidt de verzekeringsexpert het onderzoek. Hij heeft ingenieursbureau Hageman uit Rijswijk opdracht gegeven om de oorzaak van de instorting op te sporen. ‘De gemeente neemt geen actie, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek. Wij willen de oorzaak ook weten’, aldus Hollestelle. ‘Leys heeft ook een constructiebureau ingeschakeld. Dat bekijkt de mogelijkheden om de constructie te onderstempelen en te herstellen.’ Hoewel de gemeente het verbood, gingen de werknemers van Leysdream in het kantoorgedeelte weer aan het werk. Wethouder en plaatsvervangend burgemeester S. Adriaansen verklaarde in BN De Stem: ‘Wij hebben geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat er iets mis was met de constructie of het onderhoud van de hal. We hebben de vergunningverlening meteen gecontroleerd en die is in het verleden correct verlopen.’ Voorlopig gaat de gemeente uit van een noodlottige calamiteit. Ook de politie en brandweer doen geen onderzoek.

Constructie

Het complex Leysdream bestaat uit drie gekoppelde, zelfstandig dragende geschoorde staalconstructies. ‘De linkerhal is gedeeltelijk ingestort. Van de rechterhal is een hoek ingestort. De middenhal is blijven staan’, aldus Hollestelle. De sport- en evenementenhal is gebouwd in 1977 volgens de regels uit 1972. ‘Een plat dak moest vijftig kilogram sneeuw kunnen dragen. In 1992 zijn die regels verscherpt naar 75 kilogram’, aldus R. van Woerkom, constructeur bij de gemeente Roosendaal. Hij houdt het erop dat belasting door het water op het dak tijdens de wolkbreuk hoger is opgelopen. Bij een gelijkmatige verdeling moet er dan meer dan 50 millimeter water op het dak hebben gestaan. Volgens het KNMI valt er tijdens een zware wolkbreuk bijvoorbeeld 30 millimeter in een uur. Enkele jaren na de opening van Leysdream moest de sport- en evenementenhal tijdelijk worden gesloten. De dakspanten van de middelste hal bezweken bijna onder het gewicht van sneeuw en smeltwater. Er dreigde instortingsgevaar, de spanten werden onderstempeld en later verstevigd. De constructie van de linker- en rechterhal bleef echter ongewijzigd.

Raadsel

Volgens Leys had de bouwer van het complex de constructie van de middenhal te licht uitgevoerd. Burgemeester en wethouders stelden dat de constructie ‘niet onvoldoende’ was. Waarom het middendeel destijds toch bijna bezweek, bleef een raadsel. Ook nu staat de vraag weer centraal, hoe de linker- en rechterhal ingestort kunnen zijn. Het is niet waarschijnlijk dat er binnen enkele minuten meer dan 50 millimeter water is gevallen. Volgens manager Van Espen was het nodige onderhoud gepleegd en de waterafvoer in orde. Het wachten is op het verlossende woord van de verzekeringsexpert.

Reageer op dit artikel