nieuws

Leidingproducent Wavin vreest grotere druk op winstmarge

bouwbreed

zwolle – Producent van kunststofleidingsystemen Wavin is terughoudend voor de tweede helft van dit jaar. De onderneming spreekt van een ‘sterke stijging van de grondstofprijzen en hevige concurrentie in sommige landen.’ Zij vreest bovendien dat de grondstoffen dit jaar nog duurder worden.

Verder ondervindt Wavin de gevolgen van weinig robuuste investeringen in zowel de woningbouw als de infrastructuur. ‘Daardoor staan de marges behoorlijk onder druk’, zo meldde het bedrijf donderdag. Over het eerste halfjaar is de omzet fractioneel gegroeid van 465 miljoen tot 467 miljoen euro. De nettowinst nam eveneens minimaal toe tot 15,2 miljoen euro, vergeleken met 15,0 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Ook het bedrijfsresultaat verbeterde slechts marginaal – tot 30,2 miljoen euro, tegen 29,7 miljoen euro in het eerste semester vorig jaar. Ondanks alle dreigingen die Wavin op zich ziet afkomen, handhaaft de directie de eerder uitgesproken verwachting dat het resultaat over het hele jaar op hetzelfde niveau uitkomt als in 2001. Toen noteerde het bedrijf een nettowinst van 37 miljoen euro op een omzet van 900 miljoen euro. Met name in Scandinavië boerde Wavin goed. Door overnames dit en vorig jaar heeft de plastic-pijpenproducent zijn positie daar uitgebreid. Ook is de onderneming tevreden over de gang van zaken in Groot-Brittannië en Ierland. Deze landen droegen met hun verkoopcijfers bij aan de bescheiden omzetgroei. Daartegenover had Wavin last van lagere woningbouwactiviteiten in Duitsland en Polen. Ook vorig jaar stond Wavin niet te juichen over haar prestaties in deze landen. In de Benelux daalde de vraag naar kunststofleidingsystemen eveneens. (anp)

Reageer op dit artikel