nieuws

Dragados beschuldigd van constructiefouten stuwdam

bouwbreed Premium

sevilla – Het Spaanse Dragados overweegt juridische maatregelen omdat het wordt beschuldigd van constructiefouten in de aanleg van een stuwdam in Zuid-Spanje die in april 1998 brak. Daarbij stroomden miljoenen liters water met giftige metalen over een landbouwgebied van 5000 hectare.

De stuwdam was aangelegd in opdracht van het Zweedse bedrijf Boliden die in de buurt metalen uit de grond haalde en het afval, vermengd met water, in een stuwmeer opsloeg. De doorbraak zorgde voor een enorme ecologische ramp in het dal van de rivier Gualquivir, ten zuiden van Sevilla. De kosten van schoonmaakwerkzaamheden en schadevergoedingen zijn inmiddels opgelopen tot 240 miljoen euro. Boliden is aansprakelijk gesteld voor de ramp en is een boete opgelegd van 45 miljoen euro. De regionale regering van Andalusië heeft bovendien een schadevergoeding van 86 miljoen dollar geëist. Maar Boliden houdt vol dat het geen enkele aansprakelijkheid kan worden verweten omdat Dragados verantwoordelijk was voor de bouw van de stuwdam. Met andere woorden: de rekeningen moeten maar worden doorgestuurd naar Spanje. Het Spaanse bedrijf heeft nu laten weten dat er een aanklacht tegen Boliden wordt ingediend als het volhoudt dat de verantwoordelijkheid bij Dragados ligt.

Reageer op dit artikel