nieuws

Doorgestart Plato staat op kwaliteit

bouwbreed

arnhem – De doorstart van Plato Wood Products (PWP) is een feit. De organisatie gaat naast grondstoffen ook eindproducten als gevelbekleding en hout voor de gww- en tuinhoutsector verkopen. Met behulp van het Plato-procédé – dat is gebaseerd op koken, drogen en bakken van hout – is ‘zachthout’ als vuren- en populierenhout te veredelen tot hout met duurzame eigenschappen.

Dit jaar zal de productie van PWP mogelijk al op twintigduizend kubieke meter hout uitkomen. ‘Dat is voor mogelijk iets aan de ambitieuze kant’, aldus F. Capiteijns van sales en marketing van PWP, ‘Maar het is wel ons doel om vanaf volgend jaar een productie van 70.000 kubieke meter te halen.’ PWP neemt dus de productie van Platohout weer op. Officieel gaat het nieuwe bedrijf op 3 oktober van start. Het eerste initiatief van Plato ging halverwege 2000 voortvarend van start, maar strandde jammerlijk toen het bedrijf zijn leveringsafspraken niet kon nakomen. Ook de kwaliteit van het destijds geleverde hout, dat vol scheuren en knoesten zat, was debet aan de ondergang van het bedrijf. Op dit moment is het PWP met een nieuwe organisatie van start gegaan, volgens Capiteijns gesterkt door het geloof van nieuwe investeerders en een omvangrijk netwerk van leveranciers.

Geschikt

Kwaliteit van het geleverde hout staat nu voorop. Capiteijns: ‘We werken voorlopig met populierenhout, vuren en grenen. Het populierenhout heeft na bewerking een duurzaamheidsklasse II/III in gevarenklasse een tot en met drie en is daarmee uitermate geschikt voor gevelbekleding.’ Vuren- en grenenhout krijgen na het platoniseren een duurzaamheidsklasse I/II in gevarenklasse een tot en met vier.

Afgewerkt

Opvallend is dat het grenen zuiver kwartiers is gezaagd. Het heeft daardoor van nature al niet de neiging krom te trekken. Capiteijns:’Bovendien krijgt het hout door de manier van zagen zijn bijzondere belijning.’ Volgens hem is kwartiers grenen nog goed verkrijgbaar en blijft de prijs van het grenen na behandeling nog onder dat van red ceder. En behandeld vuren is zelfs een stuk goedkoper dan cederhout. Architecten kiezen vaak voor red ceder vanwege het mooie ‘vergrijzen’. Ook hiermee komt het Platohout goed weg, want volgens Capiteijns vergrijst het zeer snel: ‘Maar het kan natuurlijk ook afgewerkt worden.’

Reageer op dit artikel