nieuws

Bierbrouwer verwarmt Enschedese woonwijk

bouwbreed

enschede – Met behulp van het ketelhuis van bierbrouwer Grolsch worden circa 1300 nieuwbouwwoningen in de wijk Roombeek in Enschede voorzien van warmte. Onderdeel van deze wijk is het gebied van de vuurwerkramp die op 13 mei 2000 plaatsvond.

Opmerkelijk bij de aanleg van het collectieve warmtenet is dat leverancier Essent gebruik maakt van bronwater van Grolsch. De bierbrouwer pompt per uur 150 kubieke meter bronwater op voor het brouwen van bier. Een grote warmtepompinstallatie koelt ter plekke de temperatuur van dit water af van 11 naar 5 graden. De warmte die hierbij vrijkomt wordt aan de woningen geleverd via een nog aan te leggen leidingennet. Een nieuwe warmtekrachtkoppelingsinstallatie gaat de electriciteit aan de pomp leveren. In extreem koude omstandigheden zal een grote cv-ketel bijspringen. De bewoners hebben dus geen HR-ketelinstallatie nodig in hun woningen. Volgens het projectbureau Wederopbouw levert dit collectieve warmtenet een besparing op van enkele tientallen procenten ten opzichte van een traditionele HR-ketelinstallatie. Bovendien zal het warmtenet goedkoper uitvallen voor de projectontwikkelaars en woningeigenaren. Essent wil na de bouwvak beginnen met de aanleg van het systeem. Dan wordt ook een begin gemaakt met de bouw van de eerste koopwoningen in Roombeek. Essent wil uit oogpunt van concurrentie geen investeringsbedrag noemen.

Reageer op dit artikel