nieuws

Beurs kan tot nieuwe baggerstrijd leiden

bouwbreed

den haag – De vrije val van de beurs de laatste weken kan gemakkelijk leiden tot een nieuwe baggerstrijd. Bij de huidige beurskoersen heeft BAM NBM problemen met de financiering van HBG. Ballast Nedam kan Ballast Ham Dredging niet betalen. Boskalis heeft dus weer een kans. analyse

Het leek begin juni een droomscenario voor BAM-baas Wim van Vonno. Voor 715 miljoen euro kon hij HBG overnemen van het Spaanse Dragados. Met ING als financier, goed voor een overbruggingskrediet van 680 miljoen euro, zou het een eitje moeten zijn om die aankoop uiteindelijk meer definitief te financieren. Op dat moment echter stond het aandeel BAM nog boven de 25 euro. Nu is dat nog maar 19 euro. De uitgifte van nieuwe aandelen is dus weinig aantrekkelijk. Bovendien zitten de bestaande aandeelhouders in zijn algemeenheid al niet te wachten op nieuwe aandelen vanwege de verwatering ervan. Nu de koers laag is, dus helemaal niet. Eén van de weinige mogelijkheden voor de financiering waarbij het eigen vermogen in stand blijft, is de verkoop van andere bedrijfsonderdelen. Dat is evenwel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk is het mogelijk kleine deeltjes af te stoten. Dat levert echter te weinig geld op. Blijft over de verkoop van het tweederde belang in Ballast Ham Dredging. De aandeelhouders zijn daar in ieder geval voor. De eerste partij die daarvoor in aanmerking komt is Ballast Nedam, de partner in de bagger-joint venture. Door een speels doch gelukkig toeval wil het Nieuwegeinse bedrijf dat ook wel. Er loopt immers al een arbitragezaak naar aanleiding van de wens van Ballast Nedam het HBG-belang in BHD in handen te krijgen. Nu doemt echter een nieuw probleem op. Waar praktisch alle bedrijven te maken hebben gehad met dalende beurskoersen, is Ballast Nedam wel heel erg zwaar getroffen. In 1998 noteerde de bouwer nog meer dan 45 euro. De laatste jaren schommelt de koers continu rond de 20, meestal iets eronder. In 2 maanden tijd is de koers nu echter gehalveerd naar 10 euro. Hoe moet Ballast Nedam dan de naar schatting 400 miljoen op tafel leggen voor BHD? Een mogelijkheid ligt er als het bedrijf erin slaagt de Engelse dochter Ballast Plc. af te stoten. Dat levert echter absoluut onvoldoende op. Aankloppen bij grootaandeelhouder Hochtief (48 procent) lijkt ook kansloos. De koers van Hochtief is in korte tijd 22 procent gedaald. Volledig financieren met vreemd vermogen is eveneens nauwelijks een optie. Dat drukt te zwaar op het bedrijf. Sterker nog, het bedrijf is gezien de beurswaarde nu al aantrekkelijk voor overname, maar wordt het dan nog veel meer. Eén van de weinige bedrijven die relatief weinig last heeft gehad van de beursval is Boskalis. De belangstelling van de Papendrechtse baggeraar voor Ham dan wel BHD is meer dan bekend. Het zou dan ook geen verbazing wekken als Boskalis-baas Rob van Gelder zich weer eens gaat roeren. Weliswaar is momenteel de tijd niet onverdeeld gunstig op de internationale baggermarkt, maar juist in deze tak van sport getuigt het van wijsheid om anti-cyclisch te investeren. Aankoop van BHD past wonderwel in dat scenario. En andere optie voor Van Gelder is wachten op de uitkomst van de arbitrage tussen Ballast Nedam en HBG. Als Ballast Nedam in het gelijk wordt gesteld, kan Boskalis de Nieuwegeiners in hun geheel overnemen. Dat zou een hoop herrie schelen. Want als HBG’er Carel Jan Reigersman al iemand BHD zou gunnen, dan in ieder geval niet aan Rob van Gelder.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels