nieuws

‘Ballast Nedam financieel buiten gevaar’

bouwbreed

nieuwegein – De financiële continuïteit van Ballast Nedam loopt geen gevaar. Dat heeft het bouwbedrijf gisteren nadrukkelijk laten weten. De bouwer en baggeraar uit Nieuwegein hoopt daarmee zijn aandeelhouders gerust te stellen en een einde te maken aan de alsmaar verder dalende aandelenkoers van het concern.

De top van Ballast Nedam vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met alle speculaties over de financiële positie van de onderneming. Met name analisten hebben zich de laatste tijd uitermate negatief uitgelaten over de overlevingskansen van het bouw- en baggerbedrijf.Enige manier om het hoofd boven water te houden zou volgens hen de verkoop zijn van het eenderde belang in baggerbedrijf Ballast HAM Dredging (BHD). Als gevolg van de speculaties daalde de koers van het aandeel Ballast Nedam tot onder de 7 euro. Dat is een schijntje ten opzichte van de 24 euro, die drie maanden geleden nog moest worden betaald. Gisteren ging de raad van bestuur van Ballast Nedam in de tegenaanval. In een bericht weerspreekt de bouwer/baggeraar met kracht dat het bedrijf afstevent op een faillissement, ondanks het verlies van ruim honderd miljoen euro dat eind dit jaar de boeken in zal gaan. Dat verlies wordt veroorzaakt door de buitenlandse activiteiten die al jaren niet goed draaien. Inmiddels is daarvoor een drastische sanering gestart. Onderdeel daarvan is de verkoop van de Britse dochtermaatschappij Ballast Plc. De directie liet gisteren weten dat ze ‘ervan overtuigd is dat de ingezette acties en de getroffen voorzieningen de financiële continuïteit waarborgen’.

Gesprekken

Het verkoopproces van Ballast Plc. verloopt inmiddels volgens plan, aldus de aannemer. Met een aantal grote internationale bouwers zijn al serieuze gesprekken gevoerd. Of er ook Nederlandse gegadigden zijn, kan het bedrijf niet zeggen, ‘omdat potentiële kopers erop vertrouwen dat wij dat niet naar buiten brengen’. Na de afstoting van de Britse activiteiten, zal Ballast Nedam zich vooral concentreren op de Nederlandse markt en op het baggeren, twee goed renderende activiteiten. In Nederland is Ballast Nedam in omvang het vierde bouwconcern. ‘Wij zijn vol vertrouwen over onze toekomstige marktpositie.’ Baggeren blijft Ballast Nedam samen met HBG doen. De poging om HBG’s aandeel in BHD te bemachtigen is gestaakt. De zelfstandige positie van BHD is na de overname van HBGdoor BAM niet langer in gevaar, aldus Ballast Nedam. Het concern verwacht dat het baggerbedrijf de komende jaren uitstekende winsten zal laten zien. Om het vertrouwen van de beleggers verder te herwinnen, kondigde Ballast Nedam ook aan dat momenteel samen met huisbankier ABN Amro ‘de strategische opties’ voor de toekomst van het concern worden onderzocht. Enig effect sorteerde dat wel. De koers steeg 1 procent en sloot gistermiddag net onder de 6,8 euro.

Reageer op dit artikel