nieuws

Amstelland breidt grondposities uit

bouwbreed

nieuwegein – Projectontwikkelaar Amstelland heeft de eerste zes maanden van het jaar zijn grondportefeuille met bijna een kwart uitgebreid naar 990 hectare. Dat heeft de beursgenoteerde onderneming gisteren laten weten bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De omzet daalde sinds januari met 9,7 procent naar 280 miljoen euro.

Inclusief de grond die Amstelland in deelnemingen bezit, beschikt de onderneming over 1790 hectare. De omzetdaling wordt volgens de bedrijfsleiding veroorzaakt door overheidsprocedures die projecten tegenhouden. Vooral problemen bij de bouw van het nieuwe stadsdeel Schuytgraaf in Arnhem, dat stil is komen te liggen door problemen bij de planning van de infrastructuur, zou de omzet negatief hebben beïnvloed. De tegenvallende omzet wordt gecompenseerd door een verbetering van de marges. Het nettoresultaat steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 22 procent naar 13,8 miljoen euro. Het succes werd geboekt bij zowel de woningbouw als de commerciële vastgoedmarkt voor bedrijfs- en winkelpanden. Door meer woningen boven de verkoopprijs van 230.000 euro aan de man te brengen wist de projectontwikkelaar op deze markt de marges te verbeteren.

Optimistisch

De verkoop en verhuur van kantoren en winkels verliep beter dan verwacht waardoor voorzieningen voor leegstand en vrij kwamen. Wat betreft de vooruitzichten is Amstelland over de woningmarkt optimistisch. De verslechtering van het economisch klimaat is volgens de onderneming uit Nieuwegein nog niet echt voelbaar is. De vraag naar bedrijfspanden blijft daarentegen dalen. Nieuwbouw verdringt hierbij verouderde en ‘minder courante’ locaties. Een trend die zich volgens Amstelland onder invloed van een toenemende kwaliteitsvraag ook op de markt voor winkelpanden en woningen zou ontwikkelen. Aan het afbouwen van de activiteiten in Duitsland wordt nog hard gewerkt. Amstelland is sinds begin jaren negentig actief in het land. Maar omdat de Duitse bouwmarkt al geruime tijd op zijn gat ligt, trekt de projectontwikkelaar zich terug. Hiervoor werd eerder een last genomen van 69 miljoen euro. In het halfjaarbericht laat Amstelland nu weten dat het bedrag nog steeds voldoende zou zijn om de operatie te financieren. Voor 2002 rekenen de bestuurders op een stijging van de winst per aandeel met 15 procent. Wanneer de overname van Multi Development Corporation (MDC) wordt meegerekend, wordt het een toename van 17 procent. De acquisitie, die van Amstelland een van Europa’s grootste projectontwikkelaars maakte, telde voor de eerste zes maanden van het jaar nog niet mee. Naar verwachting wordt MDC voor de tweede helft van 2002 wel in de boeken opgenomen.

Reageer op dit artikel