nieuws

Zwarte beursweek

bouwbreed

Zwarte beursweek

Er zijn maar weinig mensen die de tweede wet van Murphy kennen. Die zegt als troost voor zijn eerste wet dat het altijd nog slechter kan. Dat hebben ze dus geweten op de beurs. Terwijl enkele weken geleden nog een licht optimisme heerste over de economische situatie in de wereld, de AEX de weerstandsgrens van 512 punten benaderde, is het nu weer kommer en kwel. De psychologische grens van 400 werd in negatieve zin doorbroken. Mensen die zeggen er verstand van te hebben, wijten dit volledig aan de onzekerheden over de economie en onzekerheden over het waarheidsgehalte van boekhoudkundige cijfers. De Enron-affaire hakt er kennelijk diep in. Dit temeer omdat andere bedrijven het slechte voorbeeld gevolgd lijken te hebben als je alle verhalen mag geloven. Daarmee was dan tegelijkertijd de geloofwaardigheid van een Master in Business Administration (MBA) in het geding. Want dat schijnt George W. Bush ook nog te zijn. Dinsdag hield de Amerikaanse president een rede, waarbij hij aankondigde cijfersjoemelaars genadeloos aan te zullen pakken. Het maakte geen indruk, want de koersdalingen gingen gewoon door. Vooral de financials kregen het fors voor de kiezen. Op zich logisch omdat die nogal wat geld hebben zitten in bedrijven die het bepaald niet voor de wind gaat, om het maar eens eufemistisch te zeggen. Op de bouwaandelen maakte dit alles weinig indruk. Als vanouds was er weinig belangstelling voor en bleven de koersen redelijk stabiel met wat lichte minnetjes hier en daar. Het zal wel gebrek aan nieuws zijn geweest die dit gebrek aan beweging veroorzaakt. De grote uitzondering was Ballast Nedam. René Kottman ontkwam er niet om wat slecht nieuws te brengen, al zijn de negatieve cijfers voor het overgrote deel te wijten aan noodzakelijke voorzieningen voor de afbouw van de buitenlandse activiteiten. Hoewel al langer bekend was dat het Ballast niet echt meezit buiten Nederland, schrokken beleggers zich wezenloos. Een koersval van maar liefst 27 procent was het gevolg. Voorwaar een zwarte vrijdag voor het sinds kort Nieuwegeinse bedrijf. Zou dit de aanzet tot verdere consolidatie in de bouw zijn? Joop Janssen van Heijmans zoekt immers nog steeds uitbreiding. Vrijdag ging de AEX weer ietsje omhoog. Maar dat werd technisch herstel genoemd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels