nieuws

Wie geen kwaliteit levert, vliegt eruit

bouwbreed

hoofddorp – Het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis ruimt sinds kort de vervuiling op die de vertrekkende troepen van de Verenigde Staten in Duitsland achterlaten. Kwaliteit is het enige dat telt, legt J. Burdick uit.

‘Ze willen geen sukkels.’ Wie geen kwaliteit levert, vliegt er snel uit. Misschien vanzelfsprekend, maar voor Burdick betekent het een wezenlijk verschil van aanpak. Bij commerciële opdrachten wordt vooral naar het geld gekeken En dus moet alles in de meeste gevallen zo goedkoop mogelijk. Omdat bij het Amerikaanse leger de nadruk veel meer op kwaliteit ligt, moet er veel preciezer worden gewerkt. Dat komt met name tot uitdrukking in de procedures die bij het onderzoek gevolgd worden. De laboratoria, die aan de strenge Amerikaanse certificering moeten voldoen, draaien hierdoor overuren. Het aantal controles op bodemmonsters ligt voor het Amerikaanse leger ten minste 50 procent hoger.

Bacteriën

Nu de koude oorlog met de nieuwe strijd tegen het terrorisme definitief voorbij is, worden in Duitsland veel bases gesloten. De dreiging komt niet meer uit Rusland, maar uit Afghanistan. En dat is goed nieuws voor Arcadis. Want veel van deze terreinen zijn in de jaren vijftig en zestig behoorlijk vervuild. ‘In die tijd was milieu nog niet zo belangrijk’, verklaart Burdick. Veel troep, waaronder benzine en agressieve vetoplossers, zijn in de grond gelopen en hebben het water daar vervuild. Een goed voorbeeld van zo’n klus zijn de bases rond het ten westen van Mannheim gelegen Kaiserslautern. Op de luchtmachtbasis Ramstein is de grond van een oud testterrein voor vliegtuigmotoren vervuild. Speciaal voor dit soort klussen is Burdick naar Nederland gehaald. Samen met zijn oude baas, de onderzoeker S. Suthersan, ontwikkelde hij hiervoor een techniek die in de VS inmiddels al veel wordt toegepast, maar in Europa nog maar sporadisch is gebruikt. Bij In-situ-Reactive-Zone (IRZ), zoals Burdicks oude mentor Suthersan zijn techniek heeft gedoopt, wordt een oplossing in het grondwater gepompt die als voedingsstof dient voor een bepaalde bacterie. Om de lokale controleurs gerust te stellen, wordt hier vaak een onschuldige stof voor gebruikt zoals suikerwater of melasse, een soort stroop. De voedingsstof zorgt voor een snelle groei van de bacteriën die zich vervolgens op de schadelijk stoffen storten die in het grondwater en de bodem zitten. Benzine of andere chemische vervuiling wordt zo afgebroken en in het schadeloze kooldioxide, het gas dat mens en dier uitademt, omgezet. De methode is veel beter dan de traditionele aanpak waarbij het vervuilde grondwater naar boven wordt gepompt, gereinigd en weer teruggepompt. Relatief duur en weinig effectief, vindt Burdick. Want de meeste vervuiling zit in de grond rond het vervuilde water. Die krijg je met deze techniek er nooit uit. Maar de reinigingsmethode van Arcadis pakt deze vervuiling wel aan. Hierdoor bespaart de opdrachtgever volgens Burdick tijd en geld. Daarnaast worden lagere concentraties gehaald. De technologie wordt dan ook niet alleen voor het Amerikaanse leger naar Europa gehaald. Het is de bedoeling dat de Amerikaanse bodemspecialist zijn kennis ook voor commerciële opdrachten inzet. Voor goed werkterrein hoeft hij niet ver, denkt Burdick. ‘Nederland is een grote zandbak. Dat is ideaal voor deze techniek.’ Een Amerikaans vrachtvliegtuig op de luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. Foto: AP

Reageer op dit artikel