nieuws

‘Verkoop grond aan AZ geen cadeautje’

bouwbreed

alkmaar – De verkoop van 35.000 vierkante meter grond aan voetbalclub AZ voor één euro kan niet worden gezien als een cadeautje van de gemeente. Dit zegt woordvoerder W. Zeijlmans nadat een gedupeerde bedrijvenvereniging de Europese Commissie inschakelde vanwege ‘oneigenlijke overheidssteun’.

De deal betreft de grond van het oude stadion, de Alkmaarder Hout. Dit complex, gesitueerd in hartje Alkmaar, wordt afgebroken. Op deze grond mag een door AZ-voorzitter D. Scheringa, tevens directeur-eigenaar van DSB Financieringen, opgerichte commanditaire vennootschap 150 koopwoningen bouwen. De miljoenenopbrengst, lokale makelaars schatten 13,5 miljoen euro, kan de club gebruiken voor het nieuw te bouwen stadion annex winkelcentrum aan het Kooimeerplein. Gedupeerde Bedrijvenvereniging Huiswaard/Overstad is niet zozeer tegen het stadion, maar wel faliekant tegen het winkelcentra dat daar geëxploiteerd gaat worden. Zij spreken van onrechtmatige overheidssteun aan een onderneming en klagen dat ze straks de concurrentie niet aankunnen met de nieuwe winkels in het stadion. Volgens AZ-woordvoerder Zeijlmans is dat onzin en komen er alleen maar winkels die een toegevoegde waarde hebben voor Alkmaar. ‘Door deze winkels neemt de zuigkracht om in Alkmaar te gaan winkelen alleen maar toe’, zegt Zeijlmans.

Mededinging

De bedrijvenvereniging Huiswaard/Overstad heeft echter al bij Eurocommissaris M. Monti van mededinging aan de bel getrokken. De door de vereniging genoemde oneigenlijke overheidssteun wordt door een woordvoerder van de Europese Commissie echter gebagatelliseerd. ‘Wij hebben geen zin om ons met voetbal bezig te houden’ stelt een woordvoerder van M. Monti. AZ-woordvoerder Zeijlmans zegt ook de aantijgingen te kunnen weerleggen: ‘Wij krijgen helemaal geen cadeautje. Deze constructie kost ons juist meer geld. Als we geen eigenaar waren geworden van de grond in de Hout, dan hadden wij het stadion zelf moeten slopen. Dat had ons 6 miljoen euro gekost. Vervolgens had de gemeente moeten zorgen voor de kosten voor het bouwrijp maken van de grond en de infrastructuur bij het nieuwe stadion. Die kosten van 13 miljoen euro nemen wij nu voor onze rekening. En dan moet het stadion nog gebouwd worden.

Kostendragers

De verkoop van de huizen in de Hout leveren hoogstens 9 miljoen euro op en niet, zoals wordt beweerd, 13,5 miljoen euro. Een subsidie of andere bijdrage van de gemeente of het Rijk is nooit bespreekbaar geweest. Daarom is jarenlang met de gemeente gekeken naar zogenaamde kostendragers. Vandaar dat het stadion een thematisch centrum van sport, health, leisure en entertainment wordt. In totaal komt er 60.000 vierkante meter aan commerciële ruimtes met vernieuwende en aanvullende formules binnen de regio.’ T. Manten van Binnenlandse Zaken wil de plannen achteraf toch wel bestuderen. ‘Wij hebben geen onderzoek ingesteld, we hebben alleen om nadere informatie van de gemeente Alkmaar gevraagd. Ik kende de situatie van die ene euro helemaal niet. Normaal gesproken moeten wij overheidssteun melden bij de Europese Commissie, maar de vraag is of dit wel overheidssteun is. Ondersteuning vanuit de gemeente aan het voetbal is van publiek belang. Het gebeurt in meerdere steden dat gemeenten de helpende hand toesteken. Denk aan Maastricht (MVV) en Breda (NAC). Alleen gaat het dan vaak om leningen. Wij willen de overeenkomst nu wel graag in zien, het is niet ondenkbaar dat er fouten in de tekst opduiken.’

Reageer op dit artikel