nieuws

Vakbond wil meepraten over gedragscode bouw

bouwbreed

rotterdam – Vakbond FNV Bouw wil ook betrokken worden bij de uiteindelijke gedragscode voor de bouw, vorig week in concept gepresenteerd door het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Momenteel onderzoekt de vakbond welke juridische haken en ogen de richtlijn heeft voor werknemers.

Volgens FNV Bouw-woordvoerder J. Bos wil de vakbond ook worden gehoord door de parlementaire enquêtecommissie inzake de gedragscode. ‘Brinkman heeft namens het AVBB het concept neergelegd bij de enquêtecommissie. Wij hopen dat de commissie nu ook bij ons komt, want wij willen onze opvatting over zo’n code graag kwijt’, aldus Bos. ‘Het gaat immers ook over werknemers.’ Juristen van de vakbond onderzoeken momenteel welke gevolgen de huidige versie van de gedragscode zal hebben voor werknemers. De richtlijn verplicht bouwbedrijven een bedrijfsgedragscode op te stellen. Bij overtreding daarvan lopen werknemers het risico een boete van minimaal 10.000 euro te krijgen. Ook kunnen ze worden geschorst of ontslagen. Bos: ‘Wij zijn in zijn algemeenheid niet tegen een gedragscode. Werknemers hebben immers zelf ook verantwoordelijkheid. Maar die moet niet geheel op de werknemer worden afgeschoven.’

Op scherp

Hoogleraar ondernemingsrecht J. Wezeman van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verwacht dat de gedragscode vooral de bestuurders van de aannemingsbedrijven op scherp zet. Werknemers zullen veel minder ‘last’ hebben van de richtlijn, vermoedt hij. ‘Bestuurders hebben te maken met het begrip behoorlijk en onbehoorlijk bestuur’, legt Wezeman uit. ‘De gedragscode geeft inhoud aan de betekenis van dat begrip. Daar zal de bestuurder dus terdege rekening mee moeten houden. Doet hij dat niet en loopt het bedrijf schade op, dan brengt dat de bestuurder in een vervelende positie. Aandeelhouders zouden de bestuurder immers van onbehoorlijk bestuur kunnen betichten en een schadevergoeding kunnen eisen.’

Reageer op dit artikel