nieuws

UWV tikt zichzelf op vingers vanwege te late uitkeringen

bouwbreed Premium

rotterdam – Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekering Bouwnijverheid (UWV) heeft zichzelf op de vingers getikt vanwege het te traag vaststellen van uitkeringen. Vakbond FNV Bouw had namens vijftig bouwvakkers procedures aangespannen.

Alle vijftig bezwaarschriften zijn inmiddels door de uitkeringsinstantie gegrond verklaard. Daarmee geeft het UWV ondubbelzinnig aan dat het forse overschrijdingen van de beslissingstermijn voor een uitkering niet toelaatbaar vindt. Volgens de wet moet de uitvoeringsinstantie binnen zes maanden de uitkering vaststellen van een werknemer die na een faillissement op straat is komen te staan. Vakbond FNV Bouw constateerde eind vorig jaar dat die termijn veelvuldig en fors werd overschreden. Sommige bouwvakkers wachtten bijna een jaar op hun geld. ‘We hopen dat het UWV een les trekt uit deze uitspraak’, zegt districtsbestuurder H. Crombeen van FNV Bouw. Volgens hem is inmiddels orde op zaken gesteld, maar de beslissingstermijn wordt soms nog steeds overschreden. ‘Niet meer zo extreem als eerst, maar ze kunnen het net aan. Er moet nu niet een grote aannemer failliet gaan, want dan gaat het weer mis.’ Het UWV vergoedt de kosten die de vakbond heeft gemaakt voor de bezwaarprocedure. Gedupeerden krijgen rente over het te laat uitgekeerde uitkeringsbedrag.

Reageer op dit artikel