nieuws

Regio Venlo zoekt steun uit Den Haag voor investeringen

bouwbreed

den haag – Vier gemeenten in de regio Venlo zoeken steun bij de Haagse politiek voor hun investeringsplannen. Daarbij gaat het niet louter om geld, maar ook om ruimtelijke ordening en deregulering.

Venlo heeft veel te bieden. Het is na Rotterdam en Schiphol het derde logistieke centrum van Nederland. De agro-business in de regio bloeit en kan nog meer doen als uitwijkplaats voor tuinders uit het Westland. Met die boodschap kwam de Venlose burgervader dr. J. Schrijen samen met zijn collega’s van Venray, Helden en Horst naar het Haagse. De regio heeft vele plannen om ‘het sterke te versterken’. Die kosten enkele honderden miljoenen euro’s, maar voor geld alleen waren de burgemeesters niet naar het westen getogen. ‘Bij Multimodaal Transportcentrum Valburg praten ze over 120 hectare bedrijventerreinen. In Venlo hebben we al 600 hectare en daar komt met Tradeport Noord nog 200 hectare bij’, aldus Schrijen. Het bedrijventerrein is om meer redenen belangrijk voor Venlo. Momenteel bevindt zich een spooremplacement nog midden in de stad. ‘Daar worden de veiligheidsnormen met een factor 33 overschreden. Dat is in deze tijd aan burgers niet uit te leggen. Uitplaatsing is noodzakelijk en dat kan op het nieuwe bedrijventerrein.’ Het belang van het spoor toont hij aan met cijfers. Momenteel gaat 80 procent van het goederenvervoer per spoor naar Duitsland via Venlo. ‘Dat zal ondanks de Betuwelijn niet veel minder worden. Duitsland zelf zegt dat het vervoer naar Keulen via Venlo zal blijven gaan. Vervoer naar Oost- en Noord-Duitsland gaat via Arnhem-Oberhausen.’ Daarbij houdt Schrijen geen rekening met de goederenstromen vanuit Antwerpen richting Ruhrgebied.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels