nieuws

Rechter keurt bouw Nieuwe Burght goed

bouwbreed Premium

rijswijk – Bouwfonds Woningbouw en Provastgoed Nederland mogen doorgaan met het bouwplan ‘Landgoed De Nieuwe Burght’. De rechter heeft de gemeente Rijswijk opgelegd de overeenkomst na te komen.

De projectontwikkelaars spanden een kort geding aan tegen de gemeente, waarin zij zich beriepen op contractbreuk. Het vorige college van B en W had met projectontwikkelaars een overeenkomst gesloten over de verkoop van grond, waarop het ‘Landgoed De Nieuwe Burght’ zou komen. Na de verkiezingen nam het nieuwe college echter een bepaling in het collegeprogramma op, waardoor het project De Nieuwe Burght op losse schroeven kwam te staan. Volgens het college kan het project in principe doorgaan, mits de financiële gevolgen te overzien zijn. De projectontwikkelaars ervaarden deze bepaling als contractbreuk. In een kortgeding eisten ze dat de gemeente haar verplichtingen zou nakomen. Er lag immers een getekende koopovereenkomst. De projectontwikkelaars hadden berekend dat een eventuele contractbreuk zou leiden tot een schadevergoeding van acht miljoen euro. De president van de rechtbank oordeelde dat de gemeente binnen tien dagen aan de projectontwikkelaars moest laten weten of de gesloten overeenkomst zou worden nagekomen. Dat heeft het college inmiddels gedaan. Inmiddels zijn de projectontwikkelaars begonnen met de verkoop van de appartementen. Dat er veel belangstelling is voor het project, blijkt wel uit het aantal bezoekers, ruim 600 mensen die de informatieavond hebben bezocht. De verkoopprijzen van de woningen variëren van 525.000 euro voor de ‘goedkoopste’ woningen tot ruim 1,4 miljoen euro voor de penthouses.

Paleis

De Nieuwe Burght wordt een landgoed in de 17e eeuwse stijl, bestaande uit een hoofdgebouw en twee zijvleugels waarin 32 herenhuizen en 25 appartementen komen. Het plan vertoont veel overeenkomsten met het voormalig paleis Huis ter Nieuburgh waar in de zeventiende eeuw de Vrede van Rijswijk werd gesloten. De Nieuwe Burght komt te liggen tussen landgoed Te Werve en het Rijswijkse Bos. Hier bevindt zich ook de historische landgoederenzone die het college zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat wil terugbrengen. Door de komst van De Nieuwe Burght ontstaat een groene corridor tussen het bos aan de ene kant en het landgoed aan de andere kant.

Reageer op dit artikel