nieuws

Provincie Limburg bekijkt schadevergoeding aardbeving

bouwbreed Premium

maastricht – De provincie Limburg vraagt gemeenten om schademeldingen van inwoners te registeren. Dit omdat bij aardbevingen van meer dan 4,5 op de schaal van Richter mogelijk een beroep op schadevergoeding kan worden gedaan. Dat is geregeld in de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

De provincie betwijfelt of op deze wet een beroep kan worden gedaan, omdat er geen sprake is van een echte ramp. Om toch het zekere voor het onzekere te nemen, wordt burgers aangeraden om in ieder geval nu opgelopen schade te melden bij de eigen gemeente, ongeacht of er straks aanspraak kan worden gemaakt op schadevergoeding. Daarover beslist uiteindelijk het Rijk, aldus de provincie. Volgens het KNMI deed de beving zich voor rond Alsdorf bij Aken op een diepte van zo’n 10 tot 15 kilometer. Het KNMI verwacht voorlopig geen verdere bevingen meer. De brandweer in Zuid-Limburg is tot nog toe vier keer uitgerukt in Heerlen en Kerkrade, eenmaal voor een omlaag gevallen schoorsteen en enkele malen wegens scheuren in muren. Ook waren er dinsdagmiddag al tien meldingen van scheuren in muren binnengekomen, meldt een woordvoerder van de brandweer. De schade in Duitsland bij Aken is veel groter. Daar zijn veel schoorstenen omlaag gekomen, scheuren in woningen ontstaan en auto’s beschadigd door omlaag vallende dakpannen. (anp)

Reageer op dit artikel