nieuws

Noorder Dierenpark breidt uit met twee attracties

bouwbreed

emmen – Het Noorder Dierenpark Emmen viert vandaag haar grootste uitbreiding in de vorm van twee nieuwe attracties; het Waterpaviljoen Wallanganda en de Playa Pingüinos. Met de uitbreiding is een totaal bedrag van 45 miljoen euro gemoeid.

Het Noorder Dierenpark is druk bezig om aan de Hondsrugweg, in het gebied de Noordbargeres (de Es) een nieuw park te bouwen. Een loopbrug verbindt het nieuwe park met het ‘oude’. Deze loopt over de weg en gaat dwars door het centrum naar het nieuwe entreegebouw aan de andere kant. Hier bevindt zich ook een nieuw parkeerterrein, de waterfabriek en de twee nieuwe attracties. De naam Wallanganda is afkomstig van de Aboriginal-god die het water op aarde bracht. En daar draait het om in het waterpaviljoen dat is ontworpen door Plan Architecten in Haarlem. In dit multimediale gebouw, dat ruim 2500 vierkante meter groot is, staat het thema van water en leven centraal. In het gebouw, dat voornamelijk onder de grond, en deels boven de grond ligt, wordt de bezoeker langs verschillende presentaties geleid. De reis begint met de reuze soepschildpadden in het rifaquarium en vervolgens belandt de bezoeker in een grote, schemerachtige ruimte waarin presentaties te zien zijn. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD), laat zien hoe water wordt gezuiverd in de ‘living machine’, een grote kas met planten en micro-organismen. Vervolgens gaat dit water naar de ultrafiltratie van de onlangs in gebruik genomen waterfabriek. ‘Het is een soort oernatuur die wordt gecombineerd met ruimtetechnieken’, legt ir. W.A. Quispel uit. De waterfabriek levert ‘grijswater’ dat geschikt is voor de bassins van de nijlpaarden, schildpadden, pinguïns.

Pinguïns

Het verblijf van de honderden Humboldt-pinguïns is een ontwerp van Kay Elliott Architects uit Engeland. Ook dit verblijf is 2500 vierkante meter groot en ligt voor een groot gedeelte onder de grond. Hiermee kunnen de bezoekers, de anders zo klungelige pinguïns, zien veranderen in de snelheidsduivels die ze zijn, onder water. De reis wordt vervolgd door een landschap van kliffen en rotsen waar de pinguïns tussen de mensen in heen en weer waggelen. Het landschap lijkt op de tot in detail nagebootste Zuid-Amerikaanse baai waar de Humboldt-pinguïns vandaan komen. Bij de bouw van de loopbrug, het parkeerterrein, de waterfabriek, de Wallanganda en Playa Pingüinos zijn in totaal acht bouw- en wegenbouwbedrijven betrokken, waaronder Brands bouwbedrijf, Meiering en Benis, NakapNederland, Heijmans wegenbouw en Arcadis.

Reageer op dit artikel