nieuws

Kort geding Ballast tegen KPNQwest ketst af

bouwbreed

haarlem – Het kort geding dat Ballast Nedam twee weken geleden tegen KPNQwest heeft aangespannen is afgeketst. De bouwer uit Nieuwegein claimde een dwangsom van 10 miljoen euro van het inmiddels failliete telecomconcern om zo de controle te houden over verschillende werkplaatsen in Engeland, Duitsland en Tsjechië.

Aernout Bouwman Volgens de rechter heeft Ballast Nedam bij de verkeerde partij aangeklopt. De bouwplaatsen die het concern claimt, zijn eigendom van de lokale ondernemingen van KPNQwest en niet van het moederbedrijf in Haarlemmermeer. De rechtbank verwijst Ballast Nedam dan ook door naar de verschillende bedrijfsonderdelen van KPNQwest in de landen waar de bouwplaatsen zich bevinden. Zij hebben opdracht gegeven, zo redeneert de rechter, en zijn dus eigenaar van de bouwplaatsen. De juridische procedure is door Ballast Nedam aangespannen om de betwiste eigendommen buiten het faillissement van KPNQwest te houden. Het zou gaan om projecten die al wel zijn afgerond, maar die volgens Ballast Nedam nog niet officieel zijn overgedragen. De rechter maakt in zijn vonnis korte metten met deze redenering.

Praten

Ballast Nedam klopt nu bij de betreffende dochterondernemingen aan om daar het eigendomsrecht op te eisen. Het concern wil eerst praten. Over stappen die hier mogelijk op volgen, zoals nieuwe juridisch procedures, durft Ballast Nedam niets te zeggen, aldus woordvoerder A. van Kessel. Over de waarde van de vermeende eigendommen wilde zij niets kwijt. KPNQwest – joint venture van KPN Telecom en Qwest – was tot voor kort de trotse eigenaar van een van Europa’s grootste glasvezelnetwerken. De telecomonderneming belandde echter in de problemen toen vorig jaar bleek dat er op korte termijn veel minder behoefte was aan snel digitaal dataverkeer dan verwacht. Eind mei bezweek het concern onder de hoog opgelopen schulden, nadat duidelijk was geworden dat het bedrijf er nog slechter voor stond dan gedacht. Begin deze week ging het netwerk uit de lucht. KPN Telecom doet nu een bod van 20 miljoen euro op de eigen dochteronderneming, zo meldt het Britse persbureau Reuters. Dit is een fractie van de miljarden die door KPNQwest zijn geïnvesteerd. Van alle schuldeisers is Ballast Nedam waarschijnlijk de kleinste. Eerder klopten ABN Amro en Fortis al aan bij KPNQwest samen met een groot aantal internationale branchegenoten, waaronder ’s werelds grootste bank Citigroup en Deutsche Bank. De banken vragen zich af hoe het bedrijf, dat in april nog over voldoende geld leek te beschikken, zo onverwacht in de financiële problemen is belandt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels