nieuws

‘Het is toch mooi het onmogelijke mogelijk te maken’

bouwbreed Premium

buggenum – Medici verklaren hem voor gek. Maar aannemer Martin van Nieuwenhoven vindt het de gewoonste zaak van de wereld: 1500 kilometer lopen, fietsen, mountainbiken, skaten en zwemmen. En dat in zeven dagen. De gigatleet houdt ook in zijn werk van extremen. Kijk maar naar de restauratie van het verwaarloosde Kasteel Ooijen.

Het idyllische zeventiende eeuwse kasteel Ooijen kraakt aan alle kanten. De constructie staat nog, maar daar is ook alles mee gezegd. Het hout is rot, de muren zitten vol scheuren. De afgelopen jaren waren duiven de enige bewoners. Vandaag worden de laatste kruiwagens met stront en takken naar buiten gereden. Na een opknapbeurt van 1,8 miljoen euro moeten de bezoekers weer de sfeer van de Middeleeuwen opsnuiven. Het project om bij dit rijksmonument tien vakantie-appartementen te realiseren is een uitdaging voor de 40-jarige Van Nieuwenhoven. ‘Ik hou van creatief werk. Van eenheidsworst moet ik niks hebben. Op bouwgebied is dit een mooie klus. We hebben alleen al aardig wat tegenslag gehad. De bouwtijd is eigenlijk tekort. In januari hadden we moeten beginnen, maar de vergunningen kwamen niet rond, waardoor we pas in juli konden beginnen. We moeten echter wel in juni 2003 opleveren, anders krijgen we een fikse boete.’

Vakantielocatie

Vandaar dat het bedrijf, dat dertig werknemers telt en 75 procent van de omzet uit restauratie haalt, heeft gekozen voor een horizontale doorsnede, waardoor werk in elkaar geschoven kan worden. Het bouwscenario: het middenrif wordt doorgesneden. De eerste verdiepingvloer wordt er in gelegd, zodat met twee ploegen tegelijk gewerkt kan worden. Beneden kan de metselploeg aan de slag zonder dat bouwmateriaal naar beneden kan vallen. Op de tweede etage beginnen de timmerlieden met de tweede vloer en daarna zo snel mogelijk met het dak, dat voor de winter dicht moet zijn. In juni 2003 moet een luxe stijlvolle vakantielocatie ontstaan, die geheel volgens de authentieke tekeningen is restaureerd. Van Nieuwenhoven houdt van extremen. Die eigenschap komt hem uitermate goed van pas bij zijn uit de hand gelopen hobby: de gigatlon. Een fysieke en mentale overlevingstocht die door medici als ‘gekkenwerk’ wordt omschreven. Afgelopen week nam hij in Zwitserland deel aan de Swiss Power Gigatlon. In zeven dagen 1500 kilometer afleggen op de mountainbike, op skates, zwemmend en hardlopend. Veertien tot zestien uur per dag sneeuw, regen en hellingen tot 2400 meter trotserend, waarna vier tot vijf uur slaap moet volstaan. Als metselaar maakte hij ook al lange dagen. Hij begon in 1982 in het bedrijf van zijn vader, Van Nieuwenhoven bouw- en renovatie. In de avonduren slaagde hij voor uitvoerder, aannemer en ook voor de vierjarige hbo-studie tot opzichter. En dat combineerde hij met zijn sport en gezin met twee kinderen. In deze sport wil hij ook het onmogelijke mogelijk maken. ‘Medici en voedingsdeskundigen verklaren mij voor gek. Die afstand afleggen in zeven dagen dat is voor hen onmogelijk. Je moet blijven eten, zo’n 10.000 calorieën per dag. Zelfs als je echt niet meer moet. Ik wilde bewijzen dat ik het wel kon.’

Gekatapulteerd

Het ging crescendo in Zwitserland. Van Nieuwenhoven lag na 1000 kilometer 21e van de 163 deelnemers, tot hij de vijfde dag 10 meter door de lucht vloog, zijn sleutelbeen brak en de strijd moest opgeven. ‘Ik werd gekatapulteerd nadat mijn pedaal de grond raakte. Tot dat moment ging het fantastisch.Ach, zo’n gigatlon is 96 procent mentaal. Als je de juiste focus hebt, valt het wel mee.’ Onderweg denkt Van Nieuwenhoven niet aan afzien en aan de pijn die hij moet doorstaan. De aannemer geniet zelfs van de natuur en raakt in gesprek met zichzelf. ‘Ik denk dan na over het werk. Het komt geregeld voor dat ik in de pauze een uurtje ga hardlopen en daarna met frisse ideeën binnen kom stappen. De trainingen zijn ook goed te combineren met mijn werk. Normaal train ik tussen de middag een uurtje. Ter voorbereiding voor deze gigatlon trainde ik in het weekend zo’n acht tot tien uur per dag. Vreemd? Ach, de gemiddelde Nederlander kijkt 23 uur per week tv, die tijd sport ik. De laatste drie maanden heb ik het extremer aangepakt en met Pasen in de Pyreneeën en met Pinksteren in Zwitserland een hoogtestage gedaan. De conditionele basis voor deze gigatlon heb ik de afgelopen jaren al gelegd. Net als bij een huis is de fundering de basis. En je moet goed kunnen improviseren. Bij een afdaling van 70 kilometer stonden er opeens honderd koeien op de weg. Ik blijf altijd rustig en helder en zie altijd weer mogelijkheden. Ook bij de restauratie van Kasteel Ooijen zullen we tegen onverwachte dingen aanlopen. Het is toch mooi om het onmogelijke mogelijk te maken.’

Reageer op dit artikel