nieuws

‘Geen leegloop bij Britse divisie Ballast’

bouwbreed

nieuwegein – De Britse divisie van Ballast Nedam loopt niet leeg. Berichten daarover in met name de Engelse pers, spreek het bouwconcern uit Nieuwegein met klem tegen.

‘Dat er momenteel een ware jacht zou plaatsvinden op ons personeel, is een opgeklopt verhaal’, zegt woordvoerder J. Bolt van Ballast Nedam. Volgens hem wordt er ‘hier en daar’ wel wat aan werknemers getrokken en is er ook al een aantal vertrokken, maar van een ware uittocht is zeker geen sprake. Ballast Nedam ontkracht de berichtgeving over de vermeende leegloop nadrukkelijk, omdat de positie van het Britse bedrijf in het geding is. Twee weken geleden is besloten de Britse bouwmarkt te verlaten.Sindsdien staan de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk te koop. De vrees bestaat nu dat potentieel geïnterresseerden voortijdig afhaken in de veronderstelling dat de beste werknemers van de divisie al zijn vertrokken. Engelse bouwbladen meldden de afgelopen dagen dat concurrerende aannemers massaal azen op personeel van Ballast Nedam. Bedrijven zouden er ook al daadwerkelijk in zijn geslaagd zijn werknemers in te lijven. Volgens Bolt gaat het echter om de medewerkers die als gevolg van de reorganisatie hun baan zijn kwijtgeraakt. ‘Eind vorig jaar hebben we een sanering aangekondigd, die 250 arbeidsplaatsen zou kosten. Daarvan zijn er nu zo’n tweehonderd geschrapt.’ Uiteindelijk zullen er veel meer dan 250 banen verloren gaan, verwacht Ballast Nedam, omdat de Britse divisie nog slechter presteert dan verwacht en er nog harder moet worden gesaneerd. Met name de activiteiten in het zuiden van Engeland zijn uitermate verliesgevend als gevolg van moordende concurrentie, organisatieproblemen en een toenemende claimcultuur. In het midden en noorden van het land wordt wel winst gemaakt; ook de pfi-projecten draaien goed.

Tweede thuismarkt

Hoewel de Britse activiteiten goed zijn voor ruim een kwart van de omzet trekt Ballast Nedam zich terug uit zijn tweede thuismarkt. Te lage marges en te weinig schaalgrootte breken de bouwer op. Ook de divisie International, gevestigd op het hoofdkantoor in Nieuwegein, wordt weggesaneerd. Een deel van het personeel verliest zijn baan, de rest wordt elders in de onderneming ondergebracht. Voor de complete reorganisatie heeft Ballast Nedam inmiddels een voorziening getroffen van 100 miljoen euro. De Hout- en Bouwbond CNV zegt de vinger aan de pols te houden, maar trekt nog niet aan de bel. Volgens een woordvoerder van de vakbond is dat niet nodig, omdat de sanering vooral het uitvoerend, technisch en administratief personeel treft. ‘De organisatiegraad onder hen is niet hoog. De meesten geven aan dat ze hun weg wel weer vinden.’

Reageer op dit artikel