nieuws

Forse boete geëist in bouwfraudezaak

bouwbreed Premium

Forse boete geëist in bouwfraudezaak

den bosch – Justitie heeft voor de rechtbank in Den Bosch gisteren een boete van 15.000 euro geëist tegen voormalig werknemer L. da G. van technisch ingenieursbureau BME in Vianen. Zij acht bewezen dat de man in 1997 met onderaannemers prijsafspraken maakte over de verwijdering van asbest bij de Technische Universiteit Eindhoven. Daarmee zou hij de toen van kracht zijnde Wet economische mededinging hebben overtreden. De 56-jarige hoofdverdachte uit Woerden zou via een stroman drie onderaannemers hebben gevraagd offertes uit te brengen voor een bedrag dat tonnen hoger lag dan de werkelijke prijs. De ‘winst’ zouden de betrokkenen verdelen. De onderaannemers schreven in voor bedragen tussen de 1,6 en 1,8 miljoen gulden, terwijl de werkelijke kosten waren geraamd op 1 tot 1,3 miljoen. De klus is uiteindelijk voor minder dan negen ton geklaard. Directeur J. van Dijk van BME deed zelf aangifte. Hij verdacht Da G. al langer van frauduleuze praktijken en liet de man volgen door een bedrijfsrechercheur. Van Dijk zegt meer dan 770 miljoen euro schade te hebben geleden door toedoen van zijn ex-medewerker. ‘Nadat we de Economische Controledienst (ECD) op bezoek hadden gehad werden we in de bouwwereld gemeden als de pest. De omzet daalde dramatisch’, aldus Van Dijk. Verder heeft BME het door de universiteit teveel betaalde bedrag uit eigen zak terugbetaald. Van Dijk wil nu in een civiele procedure de schade verhalen op Da G. Die houdt vol dat de prijsafspraken buiten hem om werden gemaakt. (anp)

Reageer op dit artikel