nieuws

Europese boete voor Nederlands gaskartel

bouwbreed

Europese boete voor Nederlands gaskartel

brussel – De Europese Commissie heeft zeven gasproducenten een boete van bij elkaar 25,7 miljoen euro opgelegd voor de deelname in een Nederlands kartel. De bedrijven maakten in de periode van 1993 en 1997 prijsafspraken voor diverse gassen die onder meer in de industrie, bouw en de medische sector worden gebruikt. Het gaat om de bedrijven Hoek Loos, AGA, Air Liquide, Air Products, BOC Group, Messer Nederland en Westfalen Gassen Nederland. Voor onder meer zuurstof, stikstof, kooldioxide argon en acetyleen maakten zij opzetjes die tegen de Europese mededingingsregels in gingen. ‘De bedrijven hielden in Nederland regelmatig bijeenkomsten om afspraken te maken over prijsverhogingen en andere handelsvoorwaarden’, aldus de commissie in een toelichting op het besluit. Hoek Loos, dat in Nederland een marktaandeel heeft van 35 procent, kreeg verreweg de hoogste boete: 12,6 miljoen euro. AGA en Air Liquide werden boetes opgelegd van respectievelijk 4,1 miljoen en 3,6 miljoen euro. De straf viel lager uit omdat beide ondernemingen bewijs leverden over het gaskartel en de beschuldigingen niet aanvochten. De grootste hoeveelheden industriële gassen worden gebruikt bij de productie, het snijden en lassen van metalen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels