nieuws

Drie visies voor stad in Haarlemmermeer

bouwbreed

Drie visies voor stad in Haarlemmermeer

HOOFDDORP – Een nieuwe stad in de Haarlemmermeer kan verrommeling van het landschap tegengaan. Bij de aftrap van de Dag van de Architectuur heeft de architectenkring Kennemerland het gemeentebestuur een masterplan overhandigd met drie uiteenlopende visies voor een nieuwe Polderstad. ‘Een nieuwe stad in de polder vraagt allereerst om een visie. Een beetje wonen, een beetje werken, een beetje recreatie en een beetje infrastructuur, levert niets op’, zegt architect André Oosterhuis. Volgens hem is in het gebied een aantal thema’s actueel. De Haarlemmermeer bestaat al 150 jaar, maar heeft geen stadshart. Schiphol en de gemeente staan met de rug naar elkaar. En mensen die in Hoofddorp of Nieuw-Vennep wonen werken er niet en gaan uit in Leiden, Haarlem of Amsterdam. Een workshop leverde drie zeer verschillende ideeën op. In Kernstad worden Nieuw-Vennep en Hoofddorp met elkaar verbonden met in het hart een groot park. De rest van de polder blijft open, groen en onbebouwd. In Ringstad concentreert de bebouwing zich langs de Ringvaart en blijft het midden van de polder vrij. Nieuw-Vennep en Hoofddorp behouden daarbij hun huidige omvang. Parkstad ten slotte is een kernloze stad met verspreide bebouwing in de gehele polder. Verdichting vindt plaats bij en op Schiphol. Rond Hoofddorp en Nieuw-Vennep komt een recreatiegebied en het zuidelijke deel van de polder is geschikt voor opvang van water. De gemeente heeft het plan vrijdag in ontvangst genomen, maar wil niet reageren op de inhoud.

Reageer op dit artikel