nieuws

Corus gaat fuseren met Braziliaans staalconcern

bouwbreed

ijmuiden – Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus gaat fuseren met de Braziliaanse branchegenoot Companhia Siderurgica Nacional (CSN). Corus krijgt 62,4 procent van de aandelen in de nieuwe onderneming, heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

Corus bevestigde eerder deze maand te onderhandelen met CSN. In mei waren er al geruchten dat het belangstelling had voor meerdere Braziliaanse bedrijven, waaronder CSN. Brazilië behoort tot de grootste staalproducerende landen ter wereld. Corus zegt in een verklaring te fuseren met een staalproducent die tegen vrijwel de laagste kosten ter wereld kan produceren. CSN heeft exclusief de beschikking over laaggeprijsd ijzererts afkomstig van de Casa de Pedra-mijn in Brazilië. Corus verwacht een aanzienlijk deel van zijn ijzererts te kunnen betrekken uit deze mijn. De nieuwe onderneming richt zich vooral op platte en lange staalproducten. De meermetalenstrategie werd eerder al overboord gezet. Corus, dat nog steeds verlieslijdend is door problemen bij de Britse vestigingen, zette dit voorjaar zijn aluminiumdivisie te koop en het verkocht begin deze maand zijn activiteiten in roestvrijstaal. Het staalconcern, in 1999 ontstaan door een fusie tussen British Steel en Hoogovens in IJmuiden, moet door de voorgenomen expansie nieuwe aandelen uitgeven. Deze worden ondergebracht in een nieuwe beursgenoteerde onderneming, TopCo, die eigendom wordt van de aandeelhouders van CSN. TopCo gaat 37,6 procent van het nieuwe staalconcern beheren. De houdstermaatschappij krijgt maximaal 29,9 procent van de stemrechten. Corus vermoedt dat de fusie in 2003 al een positieve bijdrage levert aan de winst per aandeel. Na drie jaar moeten de kosten met 250 miljoen dollar zijn teruggebracht. Corus trekt eenmalig 300 miljoen dollar uit om deze besparingen te realiseren. (anp)

Reageer op dit artikel