nieuws

Certificeerder eist erkenning terug

bouwbreed

den haag – Certificeringsinstelling Eerland eist dat het ministerie van VROM haar verklaringen over de kwaliteit van bouwstoffen opnieuw erkent. Dat gebeurde tijdens een spoedzitting bij de Raad van State.

Begin 2001 gaf Eerland een certificaat af voor staalslakken. Omdat het bedrijf daartoe niet bevoegd was, verdenkt het ministerie van VROM het bedrijf van valsheid in geschrifte. Omdat de kwaliteitsverklaring op verschillende plaatsen leidde tot onjuist gebruik van de slakken, zou het bedrijf tevens de zorgplicht hebben overtreden. In afwachting van de uitkomst van een justitieel onderzoek heeft het ministerie van VROM en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat eind mei opgeschort. Eerland zegt slechts een administratieve fout gemaakt te hebben. Zij voelt zich onevenredig hard aangepakt in vergelijking met andere certificeringinstellingen, zoals Kiwa, die ook certificaten afgaven zonder daartoe geaccrediteerd te zijn. Om verslechtering van de concurrentiepositie te voorkomen, vraagt het bedrijf de Raad van State om schorsing van het besluit van VROM en de staatssecretaris, van Verkeer en Waterstaat totdat de bezwaren ertegen zijn behandeld. Uitspraak volgt over enkele weken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels