nieuws

Capelse profielsteller in beroep tegen bedrijfschap

bouwbreed

den haag – Interieurbouwer Callee & Partners uit Capelle aan de IJssel vindt het onterecht dat hij wordt gedwongen zich aan te sluiten bij het bedrijfschap voor Stukadoors-, Terrazzo- en Steengaasstellers. Het bedrijf vindt dat het alleen verplicht is om belasting te betalen en niet om lid te worden van het bedrijfschap. Afgelopen week is de kwestie voorgelegd aan het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag.

Volgens de interieurbouwer valt het bedrijf in het geheel niet onder het bedrijfschap, omdat het zich alleen bezighoudt met profielstellen. Verder zou het bedrijf, door een gedwongen lidmaatschap, worden geconfronteerd met oneerlijke concurrentie aangezien de verplichting om lid te worden niet geldt voor bedrijven in het buitenland. De oneerlijke concurrentie ontstaat volgens Callee & Partners doordat een aangesloten bedrijf wordt gedwongen de werkzaamheden voor een bepaalde prijs aan te bieden. Een prijs die vaak hoger is, waardoor het bedrijf bij aanbestedingen achter het net vist. Callee & Partners stoort zich voorts ook aan de hoogte van de contributie, die zou veel te duur zijn.

Oneerlijk

Het bedrijfschap is een andere mening toegedaan en bestrijdt ten zeerste dat lidmaatschap oneerlijke concurrentie tot gevolg heeft. Bovendien houdt Callee & Partners zich, volgens het bedrijfschap, bezig met voorbereidende werkzaamheden van wand- en plafondbouw. Taken die wel onder de reikwijdte van het bedrijfschap vallen. ‘De reden waarom de contributie zo hoog is,’ licht het bedrijfschap toe, ‘ligt in het feit dat een groot gedeelte van het geld terechtkomt bij het onderwijs, waardoor de instroom van nieuwe werknemers gegarandeerd kan worden.’ Het college doet binnen enkele weken uitspraak.

Reageer op dit artikel