nieuws

Boerderij langs HSL naar museum

bouwbreed Premium

Boerderij langs HSL naar museum

ARNHEM – Een boerderij in Hoogmade, die moet wijken voor de hogesnelheidslijn, krijgt een nieuwe bestemming in het Nederlands Openluchtmuseum. Door een bijdrage van 3 miljoen euro van het ministerie van Verkeer en Waterstaat kon het Openluchtmuseum gisteren Koninklijke Woudenberg uit Ameide opdracht geven de monumentale boerderij steen voor steen te demonteren, op te slaan en later in het Openluchtmuseum weer op te bouwen. De krukhuisboerderij werd door de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek uitgekozen uit meerdere boerderijen op het HSL-traject vanwege de grote cultuurhistorische waarde. Het voorhuis en de monumentale gevel van het gebouw zijn nog praktisch in originele staat. Het gebouw is omstreeks 1640 gebouwd en daarna enkele keren uitgebreid en uiteindelijk tot woonhuis verbouwd.

Reageer op dit artikel