nieuws

AVBB en VEH praten weer over arbitrageloket

bouwbreed

den haag/amersfoort – Een brief van het AVBB naar Vereniging Eigen Huis (VEH) moet de discussie over het arbitrageloket voor consumenten weer vlottrekken. De onderhandelingen hierover belandden recent in een impasse nadat bleek dat de aannemersclubs NVOB en Woningborg het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) niet zagen zitten als arbiter.

Belangrijkste bezwaar van de aannemers tegen het GIW als arbiter is de ‘deling der machten’. Het GIW zou als opsteller van de waarborgregels niet in staat zijn om ook de juridische kant van de zaak af te wikkelen. Die taak legt het AVBB bij voorkeur in handen van de Raad van Arbitrage, in deze kwestie de grote concurrent van het GIW dat de steun geniet van staatssecretaris Remkes, de VEH, en de brancheorganisatie van projectontwikkelaars Neprom. Op zoek naar een werkbare oplossing stuurde VEH eind vorig jaar een plan rond waarin wordt voorgesteld het arbitragloket onder te brengen in een onafhankelijke stichting. De Raad van Arbitrage en het GIW zouden binnen deze nieuwe organisatie samen de arbitragezaken van consumenten gaan afhandelen. In de brief die het AVBB binnenkort naar VEH stuurt, geeft de aannemersclub een reactie op dit voorstel dat ‘openingen biedt’, zo liet voorzitter J. van Dijk van Woningborg, het garantiefonds van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB), eerder weten. De discussie over het arbitrageloket speelt al sinds 1996. Toen tekenden producenten, consumenten en de betrokken brancheorganisaties een convenant waarin de komst van het loket werd vastgelegd. Met het toenemende persoonlijke woningbezit, zo menen alle partijen, is er behoefte aan één loket dat heldere en overzichtelijke procedures hanteert. Momenteel moet een woningkoper voor de afhandeling van een geschil nog naar het GIW of de Raad van Arbitrage. Valt het probleem onder het garantiecertificaat van het GIW, dan is het instituut ook arbiter. Zaken die buiten de certificering vallen zijn voor rekening van de Raad van Arbitrage.

Onduideljk

Het standpunt van de AVBB was de laatste maanden onduidelijk. Begin dit jaar stelde de organisatie nog voor om het loket onder te brengen bij het GIW. Een evalutie die na een jaar zou plaatsvinden zou de geschillenbeslechter uiteindelijk moeten overhevelen naar de Raad van Arbitrage. Dat idee heeft de aannemersfederatie nu onder druk van het NVOB, één van de belangrijkste leden, laten vallen. Pieter Clerx, die namens de AVBB een schriftelijke reactie geeft op het voorstel van VEH, geeft nu de voorkeur aan een financieel onafhankelijk arbitrageloket met een eigen regelement maar gelieerd aan de Raad van Arbitrage.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels