nieuws

Antiroest voorkomt hartaanval bij aluminium pomp

bouwbreed Premium

den haag – Een hartaanval voor de pomp, zo noemt Honeywell het gevolg van cavitatie-erosie. Het is vooral aluminium dat daaronder lijdt en het zijn vooral pompfabrikanten die naarstig een oplossing zoeken. Aluminium pompen laten onder meer koelwater door motoren circuleren en warm water door radiatoren. Honeywell brengt onder de handelsnaam Prestone een remedie op de markt.

Het product beschermt aluminium ook tegen de vele andere vormen van corrosie die dit materiaal aantasten. Het additief werkt ook als smeermiddel en vermindert zo slijtschade. Cavitatie-erosie ontstaat wanneer de zuigkracht van een pomp een lage druk en een hoog vacuüm uitwijst. Dat gebeurt bijvoorbeeld in een koelwaterpomp. Wanneer de pomp vloeistof aanzuigt, vormen zich belletjes zodra de druk vermindert. De belletjes worden in en rond de waaier geveegd. Wanneer de druk weer oploopt imploderen de belletjes met zo’n kracht dat ze de waaier en de wand afbreken. Na verloop van tijd raakt de waaier daardoor onherstelbaar beschadigd. De implosies kunnen ook de wand perforeren.

Werveling

Dat is vooral een probleem bij watergekoelde dieselmotoren. Diesels genereren een aanmerkelijk hogere cilinderdruk dan benzinemotoren. Als gevolg daarvan wekken de cilinders tijdens de ontsteking en na de ontbranding een werveling in het koelwater op. Als gevolg daarvan ontstaan talrijke belletjes die de cilinderwand kunnen aantasten. Zo kan koelwater in de cilinder stromen wanneer de motor is uitgeschakeld of brandstof in het koelwater wanneer de motor in bedrijf is. De markt biedt al sinds jaar en dag antivries met roestbeschermers op basis van bijvoorbeeld boraat, fosfaat of mitraat aan. Deze toeslagstoffen maken het antivries duur terwijl er weinig zekerheid is over het beschermende gedrag op de lange termijn. Grote autofabrikanten als GM, Chrysler en Ford neigen er steeds meer toe alleen organische roestbeschermers voor te schrijven. Organische roestbeschermers op zuurbasis als mono- en dicarboxylzuur vinden mede om die reden steeds meer toepassing.

Polymeer

Deze producten blijken een goede bescherming te bieden tegen putvorming en scheurcorrosie. Tegen cavitatie-erosie bieden ze volgens Honeywell vooralsnog minder bescherming. Dat verandert wanneer aan het carboxylzuur een polymeer wordt toegevoegd. Het additief beschermt het metalen oppervlak en voorkomt dat de imploderende belletjes het beschadigen.

Reageer op dit artikel