nieuws

Vlaams-Nederlands Huis op historische plek in Brussel

bouwbreed Premium

brussel – De Vlaamse minister van cultuur, Anciaux, heeft een statig negentiende-eeuws pand gekocht in hartje Brussel. Het moeten dienen als onderdak voor het ‘Vlaams-Nederlands Huis’.

Aan de overkant van het gebouw staat de Muntschouwburg, de plek waar in 1830 het sein werd gegeven voor de opstand tegen de Hollandse overheersing. Eerder had Anciaux een vroeger bioscoopgebouw dat onder monumentenzorg stond, willen kopen om daar het Vlaams-Nederlans Huis te vestigen, maar Franstalige politici in Brussel verijdelden dat. Omdat Anciaux nieuwe obstructie van Franstalige kant vreesde, ging hij in het diepste geheim op zoek naar een ander prestigieus pand.

Versterking

Het Vlaams-Nederlands Huis moet een ontmoetingscentrum worden voor beide volkeren, maar Anciaux ziet het ook als een versterking van de Vlaamse aanwezigheid in het merendeels Franstalige Brussel. Anciaux heeft ook overleg gepleegd met zijn Nederlandse collega Van der Ploeg over de invulling van de taken van dit Vlaams-Nederlands Huis, maar in verband met de regeringswisseling in Nederland werd dat overleg opgeschort. Wel wilde Van der Ploeg een ruimere invulling geven aan dit gezamenlijk initiatief. Daarbij dacht hij aan een Vlaams-Nederlands Centrum voor Europa. Drie Nederlandse en drie Vlaamse experts werken nu samen aan een concreet voorstel over wat het Vlaams-Nederlands Huis in Brussel precies gaat doen. Zodra in Nederland een nieuwe regering is gevormd, zal Anciaux contact opnemen met zijn nieuwe Nederlandse collega om de kwestie af te ronden.

Reageer op dit artikel