nieuws

Stijve dekroedekoppeling maakt warenhuis goedkoper

bouwbreed Premium

Bij een warenhuis denken de meeste mensen aan de Bijenkorf of aan Vroom & Dreesmann. Toch is het ook een veel gebruikt woord voor een tuinbouwkas, bestemd voor de kweek van bijvoorbeeld bloemen, groenten of fruit. octrooi

nummer:1018313 aanvrager: Dalsem Tuinbouwprojecten, Den Hoorn uitvinder: P. Lansu

Naast dit soort traditionele kassen zie je bijvoorbeeld in universitaire hortussen soms futuristisch gevormde kassen, waarvan de constructie met externe staalkabels in bedwang moet worden gehouden. Daarover gaat het hier niet. De dakconstructie van een traditionele tuinbouwkas bestaat uit een nokprofiel met een aantal daarmee verbonden dekroedeprofielen. Twee ter weerszijden van het nokprofiel uitstekende dekroeden zijn onderling verbonden door een onder de nok doorlopende dekroedekoppeling. Kassenbouwers in binnen- en buitenland hebben talloze, soms sterk van elkaar afwijkende oplossingen bedacht om deze constructie zo licht mogelijk te kunnen uitvoeren. Enerzijds licht in de betekenis van zo min mogelijk materiaalgebruik, om kostenbesparend te kunnen werken. Anderzijds zorgt een ranke constructie voor een zo groot mogelijke lichtinval in het warenhuis, wat weer gunstig is voor de groei van de planten in de kas. Kassenbouwer Dalsem Tuinbouwprojecten heeft gezocht naar een lichte, zo sterk en stijf mogelijke dekroedekoppeling, waardoor de dekroede op haar beurt ook licht kan worden uitgevoerd. En dat alles makkelijk te maken en eenvoudig op de bouwplaats te monteren. Terwijl toch wordt voldaan aan de geldende sterkte-eisen. Het bedrijf maakt de dekroeden uit gerolvormd metaalband. Na het aanbrengen van de nodige uitsnijdingen en het profileren worden de randen aan elkaar gelast zodat een torsiestijve kokervorm ontstaat. De bijbehorende roedekoppeling bestaat uit twee driehoekvormige stukken metaal, gesneden uit een plaat. De randen zijn gedeeltelijk uitgekapt en haaks omgezet. De koppelingsstukken worden vervolgens aan elkaar bevestigd door een boutverbinding, waarbij de omgezette flenzen in de rechthoekige openingen schuiven die zijn aangebracht in de zijwanden van de twee dekroeden. Hierdoor ontstaat een stijve verbinding tussen de vier stukken metaal.

Licentie

Dalsum heeft onlangs het eerste project afgerond waarin deze nieuwe constructie is verwerkt. Binnenkort volgen nieuwe projecten. Uitvinder Lansu, productontwikkelaar bij de kassenbouwer, denkt niet dat het systeem in licentie zal worden gegeven aan andere bouwers, of dat anderen een licentie zouden willen nemen. ‘Zo werkt dat niet in deze branche. Er is niet veel bereidheid om een ander wat te gunnen. Iedereen gaat zelf op zoek naar nieuwe oplossingen’, aldus Lansu.

Reageer op dit artikel