nieuws

Pronkstuk in prullenbak

bouwbreed

Pronkstuk in prullenbak

Het pronkstuk van de minister van VROM, de Vijfde nota ruimtelijke ordening, is niet meer. De beoogde coalitiepartijen hebben besloten dat niet het Rijk zal bepalen waar en hoeveel huizen en bedrijfspanden er mogen worden gebouwd in Nederland, maar provincies en vooral gemeenten. Daarmee zijn de strakke lijnen tussen rood (bebouwing) en groen (natuur) van de baan. Voorspelbaar is dat een dergelijk besluit tot gemengde gevoelens aanleiding geeft. De natuur- en milieuorganisaties vinden het maar niets dat de erfenis van Pronk zo wordt verkwanseld. Werkgeversorganisaties daarentegen zijn laaiend enthousiast dat ze af zijn van het ‘beknottende’ beleid van de Scheveningse econoom. Het is echter maar de vraag of de werkgevers wel zo enthousiast kunnen zijn. Het zou best eens een Pyrrusoverwinning kunnen blijken. De koning van Epirus trok Italië binnen met 25.000 man en twintig olifanten en won een slag. Daarbij verloor hij echter zo veel man dat verder strijden kansloos was. Iets soortgelijks kan nu ook gebeuren. Nu al wordt geklaagd over juridisering van de maatschappij. Te verwachten is dat elk bouwinitiatief nu onderwerp van een juridische strijd zal worden. Zeker als er dan geen goed omschreven rijksbeleid is op het gebied van de ruimtelijke ordening, zal het in laatste instantie de Raad van State zijn die beslist over de ruimtelijke inrichting van ons land. Dat zal geen enkele politieke partij echt willen. De onderhandelaars hebben eveneens gesproken over het roemruchte kwartje van Kok. Ze zitten behoorlijk aan te hikken tegen de 800 miljoen minder opbrengsten die afschaffing betekent. Met instemming van Bovag en Rai mogen ze dat geld ook gebruiken voor de aanleg van wegen. Gisteren hebben de partijen niet gesproken omdat VVD-voorman Zalm in Brussel moest zijn voor een vergadering van de Europese ministers van economie en financiën.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels