nieuws

Oplevering stadhuis Alphen flink vertraagd

bouwbreed

alphen aan den rijn – Het stadskantoor van Alphen aan den Rijn wordt vier tot zes maanden later opgeleverd dan gepland. Dat is het gevolg van de brand op 13 mei, die vermoedelijk is aangestoken door twee kinderen. De gevel van de entree en een aantal glaspanelen moeten geheel vernieuwd worden.

Andere delen van het gebouw, zoals het luchtbehandelingssysteem en de bekabeling, krijgen een grondige schoonmaakbeurt. Het grootste probleem vormt de steenwol, die veel rook- en roetschade heeft opgelopen. Bijna alle steenwol moet worden vervangen. Deskundigen onderzoeken de mogelijkheid om daarbij gebruik te maken van gespoten isolatie met dezelfde kwaliteit als steenwol.

Ophangconstructie

De sterkte van de staalconstructie heeft niet geleden onder de brand. Het staal heeft echter wel een nieuwe verduurzaming nodig. Het onderzoek naar de ophangconstructie van de raadszaal is nog niet afgerond. Over twee weken is bekend of de ophanging moet worden vervangen. Misschien is een beperkt herstel voldoende. Het is al zeker dat 35 glaspanelen moeten worden vervangen. De gevel van de entree is verloren gegaan en de sprinklerinstallatie is ernstig beschadigd. Alles bij elkaar leveren de sloop- en herstelwerkzaamheden een vertraging van vier tot zes maanden op. De betrokken bouwbedrijven zullen alles doen om de vertraging zoveel mogelijk te beperken. Zij zijn van plan om tijdens de vakantieperiode door te werken. De gemeente onderzoekt nog wat de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van het nieuwe stadshart. Justitie is bezig met het onderzoek naar de betrokkenheid van de twee aangehouden kinderen.

Reageer op dit artikel