nieuws

Omstreden stuwdam in Syrië bezweken

bouwbreed

Omstreden stuwdam in Syrië bezweken

den haag – Door het bezwijken van de Zeyzoun-stuwdam in de Oronto, een rivier in het noordwesten van Syrië, zouden enkele dorpen en zestig vierkante kilometer landbouwgrond zijn overstroomd. De dam is in 1996 gebouwd met middelen van het Arab Fund for Economic and Social Development (AFESD) onder supervisie van Water and Power Consultancy Services (WAPCOS), een adviesbureau van de overheid van India. De dam is 43 meter hoog en 5 kilometer lang, het stuwmeer bevat zo’n 70 miljoen kubieke meter water. De rivier loopt via Turkije naar de Middellandse Zee en wordt in Syrië gebruikt voor irrigatie. Een Turks persbureau meldt dat er een explosie aan het bezwijken van de dam vooraf zou zijn gegaan. De stuwdammen in Syrië zijn een doorn in het oog van Turkije, omdat zij droogte in het zuiden van dat land veroorzaken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels