nieuws

Kluizenbouw niche voor cementspecialist

bouwbreed

waddinxveen – Uitermate sterk noemt het Deense Densit de materialen die het op de zogeheten DSP-technologie baseerde. De afkorting staat voor Densified System with ultrafine Particles. Kluizenbouwers vullen er bijvoorbeeld hun sandwichwanden mee op en maken zo hun kluizen brandwerend en braakdicht. Pakweg één op elke zeven PIN-automaten is voorzien van materiaal van Densit. Het zijn dergelijke niches die het bedrijf zoekt.

Net zo specialistisch was de bevestiging aan de fundering van tachtig buitengaatse windturbines in het windmolenpark Horns Rev aan de Deense westkust. Dat gebeurde met Ducorit, een materiaal dat al langer toepassing vindt in de olie- en gasindustrie. Densit injecteerde de koppelingen tussen de fundering en de turbinemast met deze hogesterktegrout. Eenmaal gezet en uitgehard, geeft het materiaal de extreem hoge wind- en golfbelastingen door aan de fundering. Standaard cementmortel zal het onder dergelijke extreme omstandigheden snel begeven. Densit beveelt de materialen ook aan voor het slijtvast bekleden van leidingen in bijvoorbeeld de cementindustrie. Vaste stoffen die door een buizenstelsel worden geblazen veroorzaken in de bochten frictie en slijtage. Het Deense bedrijf renoveert bestaand leidingwerk met de bekleding en zorgt er in nieuwbouwprojecten voor dat buizen in de fabriek van de slijtvaste binnenlaag worden voorzien. De gebruiker moet een hogere aanvangsinvestering betalen maar voorkomt dat op langere termijn problemen ontstaan. Densified System with ultrafine Particles betekent dat heel fijne toeslagmaterialen aan mortels uit eveneens fijn cement worden toegevoegd. Deze materialen hebben een ultradichte structuur, waarvan elk is bedoeld voor een specifieke toepassing. In de vorm van Densitop gaat het op aan bedrijfsvloeren, als Densifalt aan verschillende soorten verharding, terwijl Ferrotop voor zelfdragende industrievloeren is bedoeld. Eerder probeerde Densit gips als toeslagstof maar het leerde dat dit materiaal de sterkte vermindert. Hetzelfde gebeurde bij verwerking van een restproduct uit de cementindustrie. Restmaterialen maken ook het eindproduct minder stabiel. Vliegas heeft daarentegen bruikbare eigenschappen en kan mogelijk voor nieuw te ontwikkelen segmenten worden gebruikt.

Verbeteren

De huidige stand van de techniek levert voorlopig geen sterkere systemen op. Wel denkt Densit de verwerkingstechniek aanmerkelijk te kunnen verbeteren. Omdat het bedrijf als leverancier/aannemer voor de eigen producten optreedt, ziet het in de praktijk welke moeilijkheden zich voordoen. Met verbeterde verwerkingstechniek zijn grotere dagproducties te maken en kunnen systemen via een pomp worden aangebracht. Buiten het grout hebben de materialen een uitermate lage cement/waterfactor. De betontechniek noemt een factor van 0,4 zeer erosiebestendig. De mortels van Densit zitten beneden de 0,3. Dit, gecombineerd met de fijne stof, geeft de mortel sterkte. Het maakt ze in dikkere lagen ook stug en daar valt een verbetering voor te bedenken. Die stugheid is niet altijd een nadeel: het bedrijf bekleedt met die eigenschap bijvoorbeeld de wanden van sorteerbunkers in de recyclingindustrie omdat de mortel niet snel uitzakt. Het bedrijf benadrukt dat de materialen vooral zijn bedoeld voor situaties met een extreem hoge inslagbelasting en met zware mechanische belastingen. Toegepast als bedrijfsvloer weerstaat het materiaal de gevolgen van processen die veel water vergen omdat ze vloeistofdicht en dampdoorlatend zijn. Kunstharsgebonden vloeren kunnen lekraken waarna vocht tussen de deklaag en de ondergrond kan komen. In dat geval kan de vloer het water niet kwijt. Dan ontstaat spanning onder de vloer en drukken blazen de bekleding van de ondergrond.

Densit, Waddinxveen, telefoon (0182) 637180.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels