nieuws

Jaarlijks twaalfduizend bouwdiefstallen in Zweden

bouwbreed

Jaarlijks twaalfduizend bouwdiefstallen in Zweden

stockholm – Het aantal diefstallen op bouwplaatsen is in Zweden belangrijk groter dan uit de officiële criminaliteitsstatistieken naar voren komt. Van 40 procent van de ontvreemdingen wordt namelijk geen aangifte gedaan. Dat meent bouwbrancheorganisatie Sveriges Byggindustrier (BI) nadat het zelf een inventarisatie heeft gemaakt. Officieel worden de aannemers volgens de cijfers van de Zweedse Raad voor Misdaadpreventie getroffen door jaarlijks (gedurende de afgelopen vijf jaar) tussen de zevenduizend en achtduizend gevallen van diefstal. In werkelijkheid gaat het echter om 12.000 tot 13.000 gevallen. De raad gaat alleen uit van de zaken waar de politie bij wordt betrokken, terwijl BI ook de verduisteringen die niet zijn aangegeven heeft meegeteld. De totale schade van de diefstallen bedraagt elk jaar rond 155 miljoen euro, aldus BI. Dat zo’n 40 procent niet wordt aangegeven, komt door het hoge eigen risico van de verzekeringen. De meeste bouwbedrijven geven er daarom de voorkeur aan de politie niet in te lichten, stelt de organisatie vast.

Reageer op dit artikel