nieuws

Honeywell ontwikkelt onderhoudsarme lager voor sneldraaiende assen

bouwbreed

den haag – Vrijwel geen slijtage en dus minder onderhoud en kosten. Die voordelen somt Honeywell op voor zijn turbolager, een lager dat het bedrijf speciaal ontwikkelde voor sneldraaiende assen. Het lager kan niet lekken en distribueert zelf het smeermiddel door de behuizing. Een goede smering zorgt dat de as minder warmte ontwikkelt en zo een langere levensduur kent. Honeywell noemt het systeem een goede vervanger voor lagers die sneldraaiende assen ondersteunen.

Meer dan snel draaien de assen van turboladers en compressors. De as van turbovoorzieningen wordt doorgaans gedragen door hals- en taatslagers. Die zijn gemonteerd in een lagerhuis dat via een oliepomp vanuit een reservoir wordt gesmeerd. De roterende as steekt aan één of twee kanten uit het lagerhuis; de uiteinden zijn verbonden met een turbine of een compressorwiel. De goede werking valt of staat met de mate van smering. Vaak wordt mechanische afsluiting gebruikt onder meer om het smeermiddel in het lager te houden.

Lekken

Mechanische verzegelingen raken de as en kunnen daardoor slijten en dus lekken. Hoge temperaturen en de verschillen in druk die aan twee zijden van het lagerhuis kunnen optreden, versterken dit probleem. De afsluiting van Honeywell maakt geen contact met de as. Olie of andere smeermiddelen circuleren met behulp van de centrifugale kracht door het lager en kunnen niet weglekken. Waar de as de kopwand van het lagerhuis nadert is op de as een rotor gemonteerd. Die pompt met grote snelheid smeermiddel door een rondom geperforeerde ring. Deze is op de rotor gemonteerd en zodanig geconstrueerd dat het smeermiddel van de wand in het lagerhuis stroomt en via de perforaties haaks op de as komt. De afwerking van het centrifugerende deel en het lagerhuis versterkt de centrifugale werking van de rotor. Het eerste is ruw, het tweede glad. Het ruwe oppervlak verplaatst het smeermiddel met een snelheid die nagenoeg gelijk is aan die van de as. Deze wijze van toevoer veroorzaakt een dynamische scheiding tussen smeermiddel en lucht en drukt het smeermiddel door de perforaties in de ring.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels