nieuws

Emdout staat op vergunning voor zandwinning bij Lek

bouwbreed

DEN HAAG – Omdat er gevaar zou ontstaan voor een doorbraak van de Lekdijk, kan er geen ontgrondingsvergunning worden afgegeven voor het gebied Den Oord/Wijkerbroek in Wijk bij Duurstede. Dat is het standpunt van de provincie Utrecht, in de zaak die Emdout CV uit Tiel bij de Raad van State heeft aangespannen.

In het 40 hectare tellende gebied zou tot 35 meter beton- en metselzand afgegraven worden. Dat kan problemen veroorzaken; de Lekdijk kan door zettingsvloeiing ‘wegzakken’ in het diepe zandgat dat wordt gecreëerd. Op advies van het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de provincie Utrecht geen ontgrondingsvergunning afgeven. De gemeente Wijk bij Duurstede blijkt daar blij mee. ‘De veiligheid van de burger is in het geding’, aldus de gemeentelijk woordvoerder. Nu probeert Emdout bij de Raad van State de vergunning alsnog binnen te slepen. De onderneming beklaagt zich over de gevolgde procedure en een onjuiste afweging van belangen. Woordvoerder D. De Poorter van Emdout stelt onder meer dat de provincie het wettelijk voorgeschreven advies van de gemeenteraad bewust achterwege heeft gelaten. Ook Rijkswaterstaat is het niet eens met de beslissing. De dienst vindt dat de provincie met de weigering voorbij gaat aan de afgesproken taakstelling. In de periode 1999 tot en met 2008 moet 5 miljoen ton beton- en metselzand worden gewonnen. In Den Oord zou 4 miljoen ton kunnen worden afgegraven. Als Den Oord niet doorgaat vreest Rijkswaterstaat dat de taakstelling voor Utrecht niet gehaald wordt. ‘Daarbij speelt nog deze voor de provincie wellicht nog wordt verhoogd’, aldus een woordvoerder. De uitspraak volgt over circa zes weken.

Reageer op dit artikel