nieuws

Eerste windturbine Limburg in Brunssum

bouwbreed Premium

Eerste windturbine Limburg in Brunssum

brunssum – Limburg loopt bepaald niet voorop in Nederland waar het gaat om de inzet van schone energie. In heel Limburg is er momenteel slechts een windturbine, en die staat op industrieterrein De Beitel in Heerlen. Begin volgend jaar gaan op industrieterrein Hendrik in Brunssum vier nieuwe windturbines draaien die voldoende energie opleveren voor vierduizend huishoudens – ruim een kwart van Brunssum. De vier Brunssumse turbines besparen jaarlijks 2,5 miljoen kilo aan CO2-uitstoot. Brunssum krijgt daarmee het eerste windturbinepark van heel Limburg. Het windturbineproject is ontwikkeld door de Eline Group en zal straks worden gebouwd en geëxploiteerd door een nog op te richten Exploitatie BV. Elke turbine krijgt een mast 85 meter hoog en een driebladige rotor. De turbines zijn computergestuurd. Mochten ze stilvallen, dan worden ze automatisch weer opgestart, voor een maximaal rendement. De turbines die op industrieterrein Hendrik komen te staan, hebben een levensduur van maximaal twintig jaar. Ze worden in de fabriek gebouwd en ter plekke in elkaar gezet. De gemeente Brunssum hoopt dat de turbines begin 2003 kunnen gaan draaien.

Reageer op dit artikel