nieuws

Bouw kan allerarmsten onderdak bieden

bouwbreed Premium

breda – Eén op de tien wereldburgers woont in een krot, weet de Bredase aannemer J. Tebbe. Hij weet ook dat dit gegeven geen nieuwswaarde meer heeft; het bestaat gewoon en het wordt gezien als iets wat niet anders kan. Toch legt hij zich hier niet bij neer. Volgens hem kunnen bouworganisaties wél een bijdrage leveren aan de allerarmsten. De oprichter van de stichting HomePlan besprak het idee met onder meer de organisaties Hibin, NVB, NVOB en de bedrijven Skil en Enci. Zo kunnen particuliere organisaties een begin maken om 600 miljoen mensen beter onderdak te geven.

Homeplan bestaat inmiddels vijf jaar. De activiteiten begonnen in Mexico waar de organisatie momenteel met de hulporganisatie Caritas het duizendste ‘basic home’ plaatst. Dat is een prefabhuisje dat als een bouwpakket op voorspraak van de plaatselijke gemeenschap aan de allerarmsten wordt gegeven. De stichting voert inmiddels grotere projecten van tweehonderd woningen uit. Mexicaanse bedrijven en overheden financieren mee. De meeste activiteiten vinden plaats in Mexico-Stad en omgeving.

Zuid-Afrika

HomePlan wil nu ook met Caritas in Zuid-Afrika aan de slag. Ook daar worden contracten afgesloten voor kleinschalige projecten. Het eerste project wordt in Natal gerealiseerd. Wanneer Nelson Mandela met de Roosevelt Four Freedoms Award die hij 8 juni krijgt uitgereikt in Middelburg, naar huis gaat, zit in zijn bagage ook de toezegging dat HomePlan in elk geval duizend basic homes in Zuid-Afrika realiseert. Zo’n woning uit composietmateriaal kost 1350 euro. Nederlandse bedrijven kunnen daar aan bijdragen. Bijvoorbeeld door zich aan te melden als lid van de basisgroep die de stichting ondersteunt. De organisatie geeft in ruil voor de 2270 euro per jaar die het lidmaatschap kost, een bronzen plaat die bezoekers er bijvoorbeeld in de entree op wijst dat de onderneming mee helpt bouwen voor de allerarmsten. De gelden komen onder meer binnen via de collectebus van HomePlan, die bij openingen of opleveringen rond gaat. HomePlan wil met een jaarlijks evenement de band met en tussen de leden versterken. Verder wil de stichting presentaties houden tijdens vergaderingen van bedrijfstakorganisaties. Aannemers kunnen met het personeel door middel van maandelijkse bijdragen helpen een Zuid-Afrikaanse familie onderdak te geven. Tebbe benadrukt dat die families geen middelen van bestaan hebben en buiten de hulp van regeringsprogramma’s vallen.

Verguld

Ook de activiteiten van sommige Nederlandse corporaties gaan aan hen voorbij; die bouwen woningen voor families die de gevraagde huur kunnen opbrengen. Ter illustratie: in Mexico-Stad heeft 17 procent van de inwoners een inkomen van 1 dollar per dag en 44 procent moet het dagelijks met 2 dollar doen. Daar kan geen fatsoenlijke huisvesting mee worden betaald. De deelstaten Guerrero, Hidalgo en Veracruz zijn inmiddels zo verguld met de inspanningen van HomePlan dat ze voor elk huis dat vanuit Nederland wordt geschonken er een bijdoen. De overheden zorgen zelf ook voor de nutsvoorzieningen en de infrastructuur. Basic homes in Nederland maken en verschepen als bouwpakket is in de berekening van Tebbe goedkoper dan wanneer ter plaatse huizen worden gebouwd. De huisvesting voldoet evenwel niet aan de technische eisen van Mexico. Die schrijven als materiaal baksteen voor en geven ruimere minimummaten op. Daaraan moest HomePlan aanvankelijk ook voldoen. De organisatie wist die problemen uiteindelijk op te lossen en kan sindsdien volgens de eigen normen werken.

Waardigheid

De Nederlandse bedrijven die meedoen, brengen geen materialen in omdat die nooit op hun bestemming aankomen. Het pakket geeft weinig gelegenheid voor diefstal omdat het binnen vier uur overeind staat. Zonder golfplaat, want dat noemt HomePlan het symbool van armoede. Huisjes uit golfplaat vormen getto’s die geen vooruitgang oogsten en de bewoners stigmatiseren. Basic homes zijn anders en geven de bewoners volgens de Bredase organisatie waardigheid.

Criminaliteit

De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling koos HomePlan eerder als één van de tien beste doelen van het afgelopen decennium. Met die aanbeveling in gedachten hoopt Tebbe op wat meer steun van de overheid. De aandacht voor de allerarmsten blijft volgens hem tot nog toe beperkt tot congressen en rapporten. De Bredase bouwer herinnert eraan dat de Wereldbank er al in 1990 voor waarschuwde dat vanaf 2000 de meest explosieve situatie in de wereld te vinden is in de krottenwijken. Daar ontbreken gemeenschappelijke voorzieningen en bevordert de afwezigheid van scholen, criminaliteit. En uit criminaliteit ontstaat volgens Tebbe terrorisme.

Reageer op dit artikel